Brit egyetemi tanár zsidó diákjait „izraeli báboknak” nevezte

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

David Miller, a Bristoli Egyetem szociológia professzora szerint az egyetem zsidó diákjait „erőszakot hirdető, rasszista, etnikai tisztogatást végrehajtó rendszer” (értsd: Izrael) használja föl a maga céljaira.

David Miller (Forrás Youtube)

Miután Millert minden brit zsidó szervezet élesen bírálta, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közel 200 tudósa petíciót írt alá Miller védelmében, akinek szájából egy február 13-án az egyetemen tartott videókonferencián hangzottak el a fentiek. A támogatók között volt Noam Chomsky nyelvész és Judith Butler gender kutató, mindketten jól ismert Izrael-ellenes amerikai zsidók.  Miller támogatóinak nevét – magyarázat nélkül – törölték az online petícióból.

„Miller professzor kiváló tudós. Nemzetközi hírét annak köszönheti, hogy rávilágított arra, milyen szerepet játszanak nagyhatalmú és anyagiakban bővelkedő személyek és hálózatok a rasszizmusról szóló nyilvános viták megrendezésében és manipulációjában” – áll a petícióban.

Zsidó csoportok és szervezetek tiltakoztak a nyilatkozat ellen. Súlyosan kifogásolták Miller kijelentését, amely a “Munkáspárti kampány a szólásszabadság mellett” elnevezésű videokonferencián hangzottak el, miszerint támogatja „a cionizmus, mint működő ideológia fölfüggesztését”,

Millert elítélte a Bristoli Egyetem Zsidó Társasága – a zsidó diákok egyesülete, amely rámutatott a professzor korábbi kirohanásaira a zsidók és Izrael ellen. „Valójában súlyos sértésről van szó, amikor a brit campusok zsidó diákjait ’erőszakot hirdető, rasszista, etnikai tisztogatást végrehajtó rendszer’ bábjainak nevezi – arra hivatkozva, hogy a Társaság nyíltan támogatja a cionizmust”.

Marie van der Zyl, a Board of Deputies of British Jews, a brit zsidóság érdekképviseleti szervezetének elnöke a múlt héten levelet intézett Hugh Bradyhoz, az egyetem elnökéhez, amiben Miller elbocsátását követelte. „Amennyiben az egyetem elmulasztja Miller kari tagságának fölfüggesztését, lényegében elfogadja álláspontját. Az intézmény olyasvalakit védelmez, akinek kirohanásai a náci párt lapja, a Der Stürmer cikkeinek szellemét idézik.”

Az egyetem szóvivője a londoni The Jewish Chronicle-nek azt nyilatkozta: „Nem azonosulunk Miller professzor nézeteivel a zsidó diákokat illetően”.

Miller elutasította, hogy bocsánatot kérjen, vagy visszavonja kijelentését. Az őt védelmező petícióban szerepel, hogy „az ellene indított támadások hátterében egy az iszlámellenességről két éve tartott előadása áll.” Ebben azt állította, hogy a brit zsidók vallásközi eseményeket használnak arra, hogy a moszlimok körében elfogadtassák a cionizmust; például közös csirkeleves főzést hirdetnek meg. „Az izraeliek úgy tesznek, mintha a közös munka a rasszizmus visszaszorításának apolitikus módja lenne. Nem, trójai faló ez, abból a célból, hogy a moszlim közösségekben elfogadtassák a cionizmust. Ezt láthattuk a kelet-londoni mecsetben, ahol úgy próbálták közelíteni egymáshoz a zsidókat és moszlimokat, hogy közös levesfőzést hirdettek meg – izraeli támogatással. Ugyanakkor, amikor teljes erővel támadták Jeremy Corbynt, a Munkáspárt vezetőjét.”

Times of Israel  – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Bristol egyetem, David Miller, Izrael

[popup][/popup]