Bostonban is épül egy Holokauszt múzeum

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

Az Egyesült Államokban legalább húsz nagy Holokauszt múzeum ill. emlékközpont található – egy házaspár most Bostonban tervezi a város első holokauszt-múzeumát megépíteni.

A New England Holocaust Memorial újraavatása Bostonban, egy vandál rongálás után, 2017-ben

A Holocaust Legacy Foundationt a Jody Kipnis és Todd Ruderman házaspár alapította 2018-ban, miután részt vettek a Nemzetközi Élet menete által szervezett auschwitzi emléktúrán. Most bejelentették, hogy megvásároltak a célra egy 1400 négyzetméteres épületet a Boston közelében.

A házaspár a most megvásárolt épületet a holokauszt emlékének kívánja szentelni. A megvalósítás költségeit nagyjából 11,5 millió dollárra taksálják, az Associated Press szerint. A múzeum arra fog törekedni, hogy „a holokauszt tanulságait az új generációk számára is relevánssá tudja tenni”, ahogy az a sajtóközleményben olvasható. Továbbá a tervezett múzeumot úgy szeretnék kialakítani, hogy „interaktív figyelmeztető élményként” is szolgáljon. Todd Ruderman a közleményükben hozzátette: „a múzeum igyekszik majd emléket állítani a náci rezsim áldozatainak és túlélőinek, valamint a holokauszt előtt és után történt számos más népirtásról is meg szeretnének emlékezni”.

A múzeum megtervezésére már szerződést kötöttek egy helyi építésszel, Peter Quinn-nel. Quinn korábban a Berenbaum Jacobs Associates építészirodával közösen Dallasban, Cincinnatiben és Macedóniában is tervezett holokausztmúzeumot. A cég vezetője, Michael Berenbaum a washingtoni Holocaust Memorial Museum projektigazgatója is volt korábban. Kipnis és Ruderman üzleti partnere a projektben a holokauszt-túlélő David Schaechter, akiről korábban 2018-ban egy dokumentumfilm is készült.

A Ruderman-Kipnis házaspár

A múzeum finanszírozása már meg is van oldva a házaspár szerint, bár a bejelentés során nem árulták el, milyen forrásból. Más Boston környéki zsidó csoportokat nem is kívánnak a projektbe bevonni.

A JTA-nek Jeremy Burton, a Nagy-Boston Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsának ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: „Üdvözlünk minden olyan erőfeszítést, amelynek célja a holokauszt örökségének ápolása, tanulságainak megismertetése és oktatása. Nagyra értékeljük a múzeum kuratóriumának erőfeszítéseit, hogy bevonja a Boston környéki túlélőket és leszármazottaikat.”

Az alapítás időzítésében nagy szerepet játszott az Egyesült Államokban, többek között Massachusettsben is tapasztalható, egyre erősödő antiszemitizmus, valamint az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán kialakult aggodalmak is. Az alapítvány továbbá támogat egy olyan programot is, amely helyi tinédzsereket utaztat Lengyelországba, és Holokauszt túlélők beszámolóit is megismerteti velünk.

Bostonban már van egy szabadtéri emlékmű: a New England Holocaust Memorial. Viszont a tervezett múzeum új dimenziókat nyithatna a Holokauszt oktatásban.

JTA – Szabó Gyula

Címkék:Boston, Holokauszt Múzeum

[popup][/popup]