Börtönbe megy a volt izraeli miniszterelnök – korrupció vádjával ítélték el

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

Még egy hónap börtönbüntetést mértek Ehud Olmertre az igazságszolgáltatás akadályozása miatt.
Ehud Olmert trial

A jeruzsálemi polgári bíróság még egy hónap szabadságvesztést rótt a korrupció miatt jogerősen már másfél év börtönre ítélt Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnökre az igazságszolgáltatás akadályozásáért – jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerda délelőtt.

A 70 éves Olmertet decemberben ítélték el másfél év letöltendő börtönre, mert jogellenesen elfogadott egy hatvanezer sékeles (mintegy 4 millió forintos) adományt Morris (Móse) Talansky amerikai üzletembertől.

Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt – egy tanút megpróbált visszatartani attól, hogy ellene valljon – újabb fél évet kapott volna, de az ügyészséggel kötött, szokatlan vádalku szerint a két büntetést egyszerre, “párhuzamosan”, és nem összeadódva kellett volna letöltenie. Az ügyében illetékes bíró azonban – Izraelben igen rendhagyó módon – csak részben fogadta el az ügyészség és Olmert ügyvédei között létrejött vádalkut, és hozzáadott egy újabb, egy hónapos letöltendő börtönt az eddigi másfél évhez.

Az egykori kormányfőnek egy harmadik lezáratlan bírósági ügye is folyamatban van, amelyben nyolc hónapot szabtak rá, de az ítélet enyhítéséért a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, amely még nem döntött. Ügyvédei itt is vádalkuval próbálkoztak, amelynek értelmében szintén egyszerre ülte volna le a két büntetést, de a hatóságok ezt elutasították.

Ehud Olmert jövő hétfőn vonul börtönbe, de csak büntetésének kezdeti időpontja biztos: harmadik ügyének elbírálásakor tovább nőhet egyelőre tizenkilenc hónapos elzárása.

Izrael történetében először fordul elő, hogy rács mögé kerül egy volt miniszterelnök egy korrupciós ügyben lezajlott büntetőeljárás nyomán.

 

[popup][/popup]