Boldogságindex: Izrael a 9., Magyarország az 51. helyen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ által szponzorált vizsgálat alapján a legboldogabb országok listáját Finnország vezeti; az USA 16., az Egyesült Királyság 17., Franciaország pedig 20. helyen végzett.

Az évente, ezúttal tizedik alkalommal elvégzett fölmérés szerint Izrael három helyezéssel ugrott följebb. Múlt évben 12-ik, 2020-ban pedig 14-ik volt.

A pénteken kihirdetett listát Finnország vezeti, már ötödik éve folyamatosan. Az utolsó ismét Afganisztán lett, közvetlenül Libanon előtte végezve.

A Világboldogság indexet (World Happiness Index) lakossági minta lekérdezésével, valamint gazdasági és társadalmi adatokból (GDP, szociális segélyezés, személyi szabadság, a korrupció szintje) aggregálják.

A tízes fokozatú (0–10) skálán alapuló sorrend a három legutóbbi év adatsorának átlagából áll össze.

Oroszország a 80., Ukrajna a 98., a Palesztin Hatóság a 122. helyet foglalja el.

A jól-lét tekintetében a legnagyobb arányban Szerbia, Bulgária és Románia pozíciói javultak az előző évhez képest.

A 146 vizsgált ország közül a háborús helyzet miatt Afganisztán ismét az utolsó lett. A gazdasági válság sújtotta Libanon előtte végzett, közvetlenül Zimbabwét követve.

Az UNICEF becslése szerint világszerte egymillió öt éven aluli gyermek pusztulhat éhen a télen, amennyiben segítség nem érkezik. A fölmérést végzők egyike, Jan-Emmanuel De Neve azt nyilatkozta: „Az index arra az anyagi és nem-anyagi kárra emlékeztet, amit a háborúk okoznak.”

A lista élén ismét az észak-európaiak végeztek. A finnek mögött a dánok és az izlandiak állnak; őket követik a svájciak és a hollandok.

Sokan meglepődhetnek, mivel a 2018 óta sorozatban az első helyen található Finnország 5,5 millió lakosa saját véleményük szerint is többnyire hallgatag és melankóliára hajlamos.

Az „ezer tó országa” azonban hatalmas erdeivel jól működő közszolgáltatásaival, a mindenütt megtalálható szaunákkal ugyancsak büszkélkedhet. A lakosság megbízik a hatóságokban; a bűnözés szinte ismeretlen, a társadalmi különbség szintje pedig alacsony.

Magyarország 51. helye azért nem túl örömteli, mert a szomszéd országok majdnem mind megelőzik: Ausztria a 11-ik, Csehország a 18-ik, Szlovénia a 22-ik, Románia a 28-ik, Szlovákia a 35-ik, Szerbia a 43-ik, Horvátország a 47-ik. Csupán Ukrajna van jócskán lemaradva a 98-ik helyen. (A felmérés még a háború kitörése előtt készült.)

Times of Israel – Szombat

Címkék:boldogság-index, Izrael

[popup][/popup]