Bné Brákban minden harmadik vizsgált személy fertőzött

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A túlnyomórészt ultraortodoxok által lakott Bné Brak városában a vizsgált személyek 34%-ánál mutattak ki vírusfertőzést, míg ez az arány 6% Tel Avivban és 10% Jeruzsálemben.

Yakov Litzman (fotó: Yoav Dudkevitch)

Izraelben a fertőzöttek száma 136-tal nőtt, ezzel a növekedés üteme csökkent, az ultraortodox közösségen belül viszont utóbbi is nőtt.

Bné Brákban 505 megbetegedést regisztráltak, míg az ötször népesebb Jeruzsálemben 568-at. Bné Brákban hétfőig 1.462 személyt vizsgáltak, és újabb tesztelési pontokat nyitnak meg. Tel Avivban 4.380, Jeruzsálemben 5.368 vizsgálat zajlott le. 6.274 esetben a tesztelt személy lakhelye ismeretlen volt, ezek 4%-a mutatott fertőzöttséget. Kedden két halálesetet jelentettek, az 50 ill. 49 éves áldozatok egyéb betegségben is szenvedtek.

Yaakov Litzman egészségügyi miniszter (Egyesült Tóra Zsidóság pártja) kedden kijelentette, hogy javasolni fogja Bné Brák teljes lezárását. „A helyzet szörnyű. Minden halogatással emberéleteket kockáztatunk.”

Nyilatkozatában az ultraortodox miniszter elmondta: nem zavarja, hogyan hat ez az intézkedés saját választóira. „Nem érdekelnek a reakciók. Az utcán tüntetők Sztálinhoz hasonlítanak, de ez sem rettent vissza. Minden helyet bezárunk, amit csak kell, és ez az egész országra vonatkozik.” Mindazonáltal védte saját közösségét, miután a jelentések szerint a haredi közösségekben sokan nem tartják be az óvintézkedéseket.

„Nem lehet felelőssé tenni mindenkit azért, mert itt-ott renitensek fordulnak elő. 99% hallgat a kormányzatra és a rabbik szavára. Purim sokat hozzátett a fertőzés terjedéséhez. I-n segítségével ez csökkenni fog, ezért kértem három napos kijárási tilalmat. Azok a jelentések, miszerint a minisztérium kivételt tett volna a zsinagógákkal és mikvékkel, hamisak. Nincs kivételezett közösség, és senki sem vonhatja ki magát a törvény alól. Amikor a kutyasétáltatásról tárgyaltunk, elmagyaráztam, hogy a szabadban rendezett imádság is fontos – a minisztériumi szabályok betartásával persze, két méteres távolsággal és legfeljebb 10 résztvevővel.”

Az Ynetnews cikke nyomán Bassa László

Címkék:Bné Brak, fertőzések aránya, koronavírus

[popup][/popup]