Biszku, Mazsihisz, szegény, szegény zsidók

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Belpolitika, Politika

A Mazsihisz Szeretetkórházában elhunyt Biszku Béla, egykori kommunista politikus, nem volt zsidó. Katolikus családból származott. Kérdés, akkor mit keresett a Szeretetkórházban.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott, nem volt tudomása arról, hogy Biszkut a kórházban ápolják, de a kórház, mint állami finanszírozású egészségügyi intézmény, nem utasíthatja el a beteget, ha ide kíván felvételt nyerni.

Biszku gondozója jelentkezett be a kórházba – melynek gerontológiai ellátása a Mazsihisz elnöke szerint az ország egyik legjobbja -, hogy ide kívánják behozni a rossz állapotban lévő idős embert, miután elesett. Beteg és beteg között pedig a kórház nem tehet különbséget.

biszku_bela_11

A volt kommunista politikust, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében, a bíróság tavaly decemberben első fokon bűnpártolással elkövetett háborús bűntettben, a kommunista rendszer bűneinek tagadásában és lőszerrel való visszaélésben találta bűnösnek.

Az aljas indokból, felbujtóként, több ember ellen elkövetett emberölés háborús bűntette alól  bizonyítottság hiányában felmentették, bár az ügyész életfogytiglani szabadságvesztést kért az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára.

Biszku az Origo híradása szerint “a tárgyaláson azt állította, hogy nem volt közvetlen köze a forradalom leverése utáni megtorlásokhoz, 300 ember kivégzéséhez, sortüzekhez, 20 ezer személy bebörtönzéséhez – mivel az ítéleteket nem ő hozta, és végrehajtásukban nem vett részt.

Biszku azt is tagadta, hogy a korabeli bíróságok koncepciós perek alapján ítélték volna halálra a forradalom résztvevőit, és úgy látta, nincs miért bocsánatot kérnie a belügyminiszterként hozott döntések és utasítások miatt.”

*

Fogjuk a fejünket és nem értjük.

Tudjuk, persze, helyes és emberies, amit Heisler András mond, miszerint beteg és beteg között nincs különbség, és nem médiaszempontból, hanem rászorultság szempontjából vesznek fel betegeket, de mégis. Nem értjük, miért nem lehetett más kórházat ajánlani. Nem értjük, miért nem elővigyázatosabbak a Mazsihisz Szeretetkórházában, miért nem gondolkodnak előre, miért nem gondolkodnak a zsidó közösség érdekeinek figyelembe vételével?

Merthogy ma hírportálok százain jelenik meg együtt Biszku Béla és a Mazsihisz, valamint a Szeretetkórház neve. Százezrekben merül fel, aha, ez a Biszku is… Rohadt zsidó kommunista. Rohadt zsidók. Pedig nem. Biszku lehet rohadt kommunista, de nem zsidó. Katolikus, földműves családból származott.

Vajon miért kellett ezt a terhet a Szeretetkórháznak magára, illetve a zsidó közösségre húznia? Miért fogadták be azt a kommunista vezetőt, akinek történelmi felelőssége van 1956-os felkelők és egyszerű, szabadságra vágyó emberek – köztük netán zsidók – meghurcolásában, esetleg halálában? Miért?

Emberiesség? Orvosi kötelesség? Csak itt remélte gondozója biztonságban az egykori bűnöst, a ma magatehetetlen öregembert? Mert a zsidók nem fogják bántani?

Ha más kórház nem fogadta be a beteget, ha a zsidó kórház lett volna az egyetlen lehetőség, akkor talán érthető volna a döntés, hiszen izraeli kórházak is ellátják akár a sebesült palesztin terroristát. De ma Budapesten bizonyára akadt volna más kórház is. Akkor viszont mivel magyarázható és igazolható ez a döntés? Hallani a célozgatást, hogy van olyan, a kórház vezetőihez közel álló, a közelmúltban még magas rangú, szinte mindenható volt hitközségi vezető, 1956-os munkásőr/karhatalmista múlttal, akinek lehetett szerepe az ügyben. Nagyon szeretnénk, ha ez nem lenne igaz…

Egy biztos: ez a gesztus nagyon sokak fejében kínos asszociációkat teremt a kommunista diktatúra bűneiben részes Biszku Béla és a zsidók között.

Ilyen erkölcsi kárt, mint amit ma Biszku nevének nyilvánosság előtti összekapcsolása jelent a Mazsihisz nevével, nemigen tud okozni antiszemita. Ilyen hülyeségre csak zsidók képesek. Mégoly emberiesek is.

*

Kapcsolódó cikkek:

Ahol hibáztunk és ahol nem – még egyszer Biszku Béláról és a Mazsihisz Szeretetkórházáról

A Mazsihisz elnökének álláspontja a “Biszku, Mazsihisz, szegény, szegény zsidók” című cikk kapcsán

[popup][/popup]