A MAZSIHISZ elnökének álláspontja a „Biszku, MAZSIHISZ, szegény, szegény zsidók” című cikk kapcsán

Írta: Heisler András - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Heisler András fotó Káldori DánielA Mazsihisz elnökének válasza cikkünkre.

A MAZSIHISZ intézményei származástól függetlenül mindenki előtt nyitva állnak.

Így van ez a Benjamin Bölcsőde és Óvoda, a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium, az Újpesti Szeretetotthon, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem és a MAZSIHISZ Szeretetkórháza esetében is.

Ha valakik nem tehetnek különbséget beteg és beteg között, az pontosan a mi közösségünk – sem vallása, sem bőrszíne, sem pártállása vagy politikai nézetei miatt. A zsidó közösség pontosan tudja, mert történelmi tapasztalataink vannak arról, milyen az, mikor egy rászorultnak nem nyújtanak segítséget. Mi nem kívánjuk felmenteni Biszku Bélát történelmi bűnei alól, de orvosaink feladata a gyógyítás. Az ítélkezés az igazságszolgáltatás és a Mindenható dolga – semmiképpen nem a kórházi dolgozóké.

Nem mellesleg Izraelben sem rendkívüli dolog, hogy terroristákat is ápolnak a Tóra szavainak és szellemének betartásával.

A befogadás és a nyitottság fontos neológ zsidó érték: mi ezek szerint működünk. Lelkiismeretünk tiszta, cselekvéseinknél pedig nem szabad folyton azt mérlegelni, mások mit gondolnak rólunk. Nem hagyjuk, hogy a történelem negatív szereplőivel – Kun Bélákkal, vagy Biszku Bélákkal, zsidókkal vagy nem zsidókkal – zsarolhassanak bennünket.

A MAZSIHISZ az idei évben befolyó 1%-os felajánlásokból a Szombat által kritizált Szeretetkórház számára egy korszerű orvosi ultrahang készüléket kíván beszerezni, hogy orvosaink tegyék vele azt, amire felesküdtek: gyógyítsák az embereket.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

*

Kapcsolódó cikk: Ahol hibáztunk és ahol nem – még egyszer Biszku Béláról és a Mazsihisz Szeretetkórházáról

Adó

[popup][/popup]