Berlin: idén sem lesz „Al Quds nap”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Külpolitika, Politika

Az Irán által kitalált és szponzorált  “Al Quds Day” alkalmából minden évben felvonulást és nagygyűlést rendeznek Teheránban és más városokban. A résztvevők a Hezbollah, az Irán támogatta és Németországban valamint más országokban betiltott libanoni síita terrorista szervezet zászlaja alatt vonulnak. A betiltást a német főváros rendőrsége jelentette be.

Al Quds nap Berlinben, 2014

A Der Taggespiegel c. lap Michael Fischer — a berlini alkotmányvédelmi hivatal vezetője — ebben a hónapban politikusok előtt mondott szavait idézi, miszerint tüntetés nem lesz, de online eseményekre számítani kell.

Holger Krestel — a liberális FDP szóvivője a berlini városházán — csütörtökön üdvözölte a felvonulás lefújását. Ő és más politikusok korábban követelték, hogy a rendőrség lépjen az ügyben. „Ebben az évben Berlin elkerüli a Quds napi politikai zavargásokat. Természetesen az lenne az ideális, ha a szervezők egész évben és állandóan fölfüggesztenék tevékenységüket.”

A múlt évi felvonulás lemondására röviddel azután került sor, hogy Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter 2020. április 30-án véglegesen betiltotta a Hezbollahot. Ez volt a nap, amikor német városokban tömeges házkutatást tartottak a terrorista csoporttal állítólag kapcsolatban álló szervezeteknél. Biztonsági tisztviselők szerint a Hezbollah szélsőséges szárnyának több mint ezer támogatóját leplezték le akkor.

Berlin: Al Quds Nap, 2017

2019-ben több mint kétezer Izrael-ellenes, antiszemita és anticionista jelszavakat skandáló tüntető gyűlt össze a Quds napi demonstrációra a Brandenburgi kapunál. Egy zsidó ellentüntetőnek azt mondta az egyik szervező, hogy „Hitlernek vissza kell jönnie, hogy megölje a maradék zsidóságot”.

A Quds napi tüntetés ellen fellépő civilszervezetek koalíciója nyilatkozatban üdvözölte a mostani betiltást.

„Köszönetünket szeretnénk kifejezni azoknak a politikai pártoknak, kulturális intézményeknek, vallási közösségeknek és a civil társadalomnak, amelyek nyíltan állást foglaltak a gyűlöletmenet ellen. A szenátus külügyi bizottságához fordulunk, hogy jól megalapozott rendeletben tiltsa be a 2022. évre tervezett Quds napi felvonulást is. Berlin nem kér az ilyen, antiszemitizmust terjesztő eseményből” – hangzik a koalíció nyilatkozatában.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Al Quds nap, Berlin

[popup][/popup]