Benny Gantz Marokkóban: közös hadgyakorlat a láthatáron?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli védelmi miniszter Marokkóban kijelentette; reméli, hogy a két ország kapcsolata a jövőben nem csak rövidtávú fegyvereladásokon és közös ellenségen alapul, hanem mélyebb együttműködés jön létre.

Forrás: Izraeli Védelmi MInisztérium

Benny Gantz védelmi miniszter kétnapos rabati látogatásának végén az újságíróknak nyilatkozva megjegyezte, hogy egy átfogó egyetértési megállapodást írt alá az észak-afrikai királysággal. Azt is hozzátette, hogy útja nem csak hivatalos állami látogatás volt, hanem egy teljesen nyílt párbeszéd, amit hatalmas média érdeklődés kísért.

“Javaslom, hogy ne legyünk cinikusak ezzel témával kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy egy védelmi miniszter nyílt hivatalos látogatása számos nyilvános rendezvénnyel, példa nélküli és rendkívül jelentős Izrael biztonsága és külkapcsolatai szempontjából” – mondta Benny Gantz.

Ez volt az első hivatalos látogatás egy izraeli védelmi miniszter részéről Rabatban. Gantz találkozott marokkói kollégájával Abdellatif Loudiyival, továbbá Nasser Bourita marokkói külügyminiszterrel, Belkhir El Faroukkal a fegyveres erők vezetőjével, és Abdellatif Hammouchival, a marokkói titkosszolgálat vezetőjével.

Szerdán Gantz és Loudiyi aláírta a két ország közötti megállapodást, amely hivatalossá tette a két állam közötti biztonsági együttműködést és a továbbiakban megkönnyíti a hírszerzési információk megosztását. Az egyezmény lehetővé teszi a két hadsereg és a védelmi minisztériumok közvetlen kommunikációját, valamint azt, hogy Izrael fegyvereket és védelmi rendszereket adjon el Marokkónak.

“Létrejön egy irányítóbizottság, amely az év során a közös érdekeink előmozdítása érdekében fog működni. Hamarosan katonai küldöttségek érkeznek majd Marokkóba, és közös hadgyakorlatokra is számítok” – mondta egy magas rangú izraeli védelmi tisztviselő, aki neve elhallgatását kérte. Majd úgy folytatta: “Lesznek még projektek és eladások, de a védelmi miniszter nem hagyta jóvá és nem írt alá egyetlen üzletet sem tartózkodása alatt. Az üzleti megállapodásoknak, amelyről szó volt, még át kell esnie egy jóváhagyási procedúrán, de az ügyben optimista vagyok. A marokkóiak számtalan kihívással néznek szemben határaik védelmében. Mi segíteni akarunk nekik a terror elleni harcban.”

Marokkónak elsősorban a szomszédjával, Algériával fennálló viszály okoz gondot, utóbbi ugyanis támogatja a Nyugat-Szahara területén függetlenségi harcot folytató Polisario Frontot.

Bár védelmi a tisztviselők hangsúlyozzák, hogy Izraelnek nem ez az elsődleges célja, de Gantz hivatala ratifikált egy szándéknyilatkozatot is. Ez a következő években akár több százmillió dollár értékű fegyverüzletet is lehetővé tesz. A magas rangú védelmi tisztviselő cáfolta azokat az izraeli médiában megjelent értesüléseket, amelyek szerint a két ország már aláírt ilyen fegyvereladásokat. Bár Marokkó már kifejezte érdeklődését számos izraeli védelmi rendszer iránt, ezek az üzletek még csak a kezdeti szakaszban vannak, és nem kapták meg a szükséges engedélyeket.

Egyes jelentések szerint a királyság Emanuel Macron francia elnök ellen használta az NSO Group izraeli cég Pegasus nevű szoftverét. A Marokkónak történő eladásáról, valamint arról a döntésről, hogy Marokkót leveszik azon országok listájáról, amelyek izraeli kibertermékeket kaphatnak, a tisztviselő azt mondta; hogy a konkrét téma nem merült fel Gantz találkozói során. “Izrael Állam csak engedélyezett országokba („approved countries”) és legális célokra exportál kibertermékeket, és ez a jövőben is így marad. Ez Marokkóra és más országokra is vonatkozik, de a látogatás során nem kerültek szóba konkrétan a kiberüzletek” – mondta a tisztviselő.

 

Times of Israel – Szabó Gyula

Címkék:Izrael, Marokkó, védelmi együttműködés

[popup][/popup]