„Barcelona Európa legnyíltabban antiszemita városa lett”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Spanyolország legnagyobb zsidó érdekvédelmi szervezete, az Acción y Comunicación sobre Oriente Medio (ACOM), jogi lépést jelentett be Barcelona város döntése ellen, amely minden kapcsolatot megszakít Izrael Állammal. A csoport Ada Colau főpolgármester és a városi tanács döntését „antiszemita diszkriminációnak” nevezte.

Ada Colau

Colau értesítette Benjamin Netanjáhu izraeli miniszterelnököt arról, hogy a spanyol város minden kapcsolatot megszakított a zsidó állammal.

„Több mint 100 közigazgatási egység és Barcelonai polgárok ezrei nevében értesítettem Netanjáhut, hogy fölfüggesztjük intézményi kapcsolatainkat a Zsidó Állammal, mert az ismételten megsértette a palesztin lakosság emberi jogait és nem vette figyelembe az ENSZ határozatait” – írta Colau a Facebookon  spanyolul, és az Instagramon.

A város – úgymond – fönntartja kapcsolatait „olyan izraeli és palesztin szervezetekkel, amelyek a béke érdekében és az apartheid ellenében tevékenykednek”.

Colau élvezi saját pártjának, valamint az olyan radikális pártok támogatását, mint az Esquerra Republicana.

1998-ban, Barcelona and Tel-Aviv barátsági és együttműködési szerződést kötöttek, amely megszilárdította a két földközi-tengeri város kapcsolatait.

„A Városi Tanács újabb mélypontra juttatja Barcelonát, amikor nyíltan diszkriminatív lépésével teszi nyilvánvalóvá, hogy Európa legnyíltabban antiszemita városa” – hangzik az ACOM nyilatkozatában.

A főpolgármester visszaél helyzetével és hatalmával, amikor az intézményeket a zsidók és országuk elleni gyűlölete és üldözési mániája szolgálatába állítja. Ezzel súlyosan árt a spanyol zsidóság és a városban élő izraeli állampolgárok jólétének’’ – teszi hozzá a nyilatkozat.

„Ez az ellenséges aktivitás és az ilyen kezdeményezések a szélsőbal és a katalán szeparatizmus pártjai felől érkeznek. Amint azt az ACOM már néhány hete kinyilvánította, Colau és elvbarátai problémája pontosan az, amit antiszemitizmusnak neveznek” – áll a nyilatkozatban.

Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a döntést „szerencsétlennek”, nevezte , amely „teljes ellentétben áll a barcelonaiak és városi tanácsi képviselőik többségének véleményével”.

„A határozat kedvez a szélsőségeknek, a terrorista szervezeteknek és az antiszemitizmusnak, és mit sem törődik a lakosság véleményével… A két város barátsága hosszú múltra tekint vissza, a közös kultúra és értékek tartják össze. Még ez a szerencsétlen döntés sem képes megbontani azt.”

A palesztinai BDS nemzeti bizottság hivatalos Twitter fiókja üdvözölte a döntést. „Világszerte fölhívjuk az intézményeket, hogy kövessék a példát, és vessenek véget kapcsolataiknak a zsidó állammal” – posztolták.

“A jelenlegi izraeli kormányzat minden eddiginél szélsőjobb, rasszista, szexista és homofób, ezért az elszámoltatásra szükség van, hogy véget vessenek a büntetlenségnek és #DismantleApartheid” –írja a csoport webhelyén. “Kövessék Barcelona példáját, és hagyjanak föl az emberiség elleni izraeli bűnök támogatásával.”

A fölhívásban nem esett szó a spanyolországi erőszak és gyűlölet hosszú történetéről, ideértve a spanyol inkvizíció több mint 350 évéről. Barcelonában is működött egy inkvizíciós törvényszék.

Yossi Lempkowitz, ejs.org – Bassa László

[popup][/popup]