Barcelona bojkottjára válaszul Madrid főpolgármestere testvérvárosi kapcsolatot ajánlott föl Tel-Avivnak

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

José Luis Martínez-Almeida, Madrid főpolgármestere levelet küldött Ron Huldai tel-avivi főpolgármesterének, fölajánlva, hogy városaik legyenek testvérvárosok, miután Barcelona „felfüggesztette kapcsolatait” Izrael Állammal.

José Luis Martínez-Almeida, madridi polgármester

Az ABC napilap jelentése szerint a spanyol főváros főpolgármestere barcelonai kollégáját „antiszemitának” nevezte, és fölajánlotta „Madrid elkötelezettségét a demokrácia és szabadság irányában”. Azt mondta, megtiszteltetésnek venné, ha testvérvárosi kapcsolat létesülne Tel-Avivval.

Ada Colau, Barcelona főpolgármestere szerdán  jelentette be hogy városát a BDS (Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók) ösvényén vezeti, ami azt jelenti, hogy „fölfüggeszti az intézményes kapcsolatokat Izraellel, mivel az ismételten megsértette a palesztin lakosság emberi jogait és nem tartja magát az ENSZ határozataihoz.”

Sajtójelentések szerint a barcelonai városi tanács döntése a kapcsolatok megszakításáról Izraellel  Colau és kormányzó partnerei között kitört nézeteltérés következménye. A szocialisták (PSC),– a főpolgármester partnerei a kormányzatban – a döntést „súlyos hibának” tartják. Bejelentették, hogy a februári tanácsülésen javasolni fogják annak visszavonását, és a Barcelona és Tel-Aviv között 1998 óta fönnálló testvérvárosi kapcsolat visszaállítását. Amennyiben elegendő támogatást kapnak, a fölfüggesztés már akár két héten belül érvényét veszítheti.

Yossi Lempkowicz, EJS.org – Bassa László

[popup][/popup]