Bal- és jobboldali izraeli politikusok követelik a nem-ortodox közösségek elismerését

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az izraeli parlament, a Kneszet szerdán rendkívüli ülésen vitatja meg két kormánypárti és négy ellenzéki képviselő „Eljött az egyenlőség ideje” elnevezésű indítványát arról, hogy a kormány hivatalosan ismerje el a nem-ortodox, azaz a reform és konzervatív irányzatokat a zsidóságon belül, ezzel megváltoztatva az országon belüli vallási status quót.

Chuck Diamond rabbi, a Pittsburgh-i Tree Of Life zsinagóga korábbi rabbija beszél egy november 3-i megemlékezésen. (Fotó: Alan Freed, Reuters)

A lépést a pittsburghi Tree of Life konzervatív zsinagóga elleni terrortámadás váltotta ki. Az indítvány célja „Izrael és a diaszpóra közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése, a vallási tolerancia előmozdítása és az, hogy az állam ismerje el a zsidóságon belüli mozgalmakat… Nem hagyhatjuk, hogy az antiszemitizmus definiáljon bennünket. Ideje, hogy testvéri szerződés, ne pedig vérszerződés kösse össze a zsidóságon belüli irányzatokat.”

A rendkívüli ülésen mintegy húsz képviselő részvételére számítanak, köztük Likud pártiakra is. Meghallgatják azokat a Jewish People Policy Institute újabb kutatási eredményeit, melyek szerint az utóbbi években egyre több izraeli állampolgár azonosul a nem-ortodox – reform és konzervatív – irányzatokkal; arányuk az állampolgárok 13 százaléka körül van, bár anyagilag jóval kevesebben támogatják ezeket a közösségeket.

Izraelben nem ismerik el a reform és konzervatív rabbik közreműködésével kötött házasságokat, és az ilyen rabbik által betérített személyek nem köthetnek házasságot az országban. A reform és konzervatív irányzatok által működtetett intézmények az ortodoxok által fenntartottakhoz képest csekély pénzügyi támogatásban részesülnek.

Yizhar Hess, az izraeli konzervatív közösség egyik vezetője elégedetten nyugtázta, hogy kormánytagok is odaálltak az indítvány mögé. „Elegünk volt a nem-ortodox irányzatok elleni diszkriminációból. Hangos szóval és világosan ki kell jelenteni: itt az ideje az elismerésnek. Eljött az egyenlőség ideje.”

(Bassa László a Haaretz cikke nyomán)

*

Mint ismeretes, minderre azután kerül sor, hogy vita tört ki Izrael askenázi főrabbija, David Lau egy széles körben torzítva idézett interjúja miatt. A Makor Rishon izraeli lap cikkének szemléi nyomán terjedt el a hír, hogy bár kifejezte gyászát a pittsburghi áldozatok iránt és felháborodását az antiszemita indíttatású merénylettel kapcsolatban, nem volt hajlandó zsinagógának, csak nyilvánvalóan zsidó karakterű helyszínnek nevezni a konzervatív – tehát nem ortodox irányultságú – Tree Of Life pittsburghi zsinagógát, ahol a merénylet történt.

Netanjahu izraeli miniszterelnök egy Twitter üzenetben, mintha neve említése nélkül visszautasította volna a főrabbi szavait: “Zsidókat öltek meg egy zsinagógában. Azért ölték meg őket, mert zsidók. Azért választották a helyszínt, mert zsinagóga. Nem feledhetjük ezt. Egyek vagyunk” – írta.

Később azonban kiderült, például a Jewish Telegraphic Agency önkorrekciója nyomán, hogy az eredeti Lau interjút a Haaretz és a Washington Post nyomán csak részben, torzított formában idézték, és az izraeli askenázi főrabbi éppenséggel el akarta hárítani az ortodox/konzervatív vitát a merénylet kapcsán, és a bét kneszet/zsinagóga szó is szerepelt héber szövegében.

Az izraeli szefárd Yitzhak Yosef főrabbi viszont valóban elkerülte a zsinagóga szó használatát a pittsburghi merényletet elítélve – említi a JTA helyesbítése -, bár együttérzően beszélt “zsidó testvéreiről” az USÁ-ban.

 

[popup][/popup]