Az USÁ-ban a szekuláris zsidók 70%-a, Európában pedig fele vegyes házasságban él

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A vegyes házasságokkal kiemelten foglalkoznak a zsidóság vezetői szerte a világon; közülük sokan úgy gondolják, hogy a folyamat gyors asszimilációhoz vezet – ami a zsidó közösségek létét fenyegeti.

Az Institute for Jewish Policy Research (JPR) nevű patinás brit kutatóintézet nemrég tette közzé ezzel kapcsolatos vizsgálatának eredményeit. A vizsgálat alá vett országokban él a világ zsidóságának 95 százaléka.

A jelentés néhány megállapítása:

  • A vegyes házasságok aránya 26% az egész világon. A helyzet azonban jelentősen különbözik Izraelben (5%) és a diaszpórában (42%).
  • Legalacsonyabb a zsidók által kötött vegyes házasságok aránya ott, ahol a hagyományőrző zsidók aránya a legmagasabb.
  • Európában és az USÁ-ban a vegyes házasság azok körében a legelterjedtebb, akik magukat szekulárisnak, vagyis „egyszerűen csak zsidónak” („Just Jewish”) határozzák meg: körükben a nem zsidókkal házasságot kötők aránya közel 70% Amerikában és csaknem 50% Európában.
  • Országok közötti összehasonlításban a választásnál az olyan tényezők szerepe, mint a „megfelelő zsidó partner” elérhetősége kevésbé jelentős, mint a hagyományőrzésé.
  • Nem létezik a vegyes házasságoknak valamiféle egységes mintázata – még  Európán belül sem. A vegyes házasságok legmagasabb (Lengyelország) és legalacsonyabb (Belgium) aránya egyaránt Európában mérhető.
  • Az amerikai zsidókról gyakran állítják, hogy körükben magas a vegyes házasságok aránya. Valójában azonban a spektrum közepén helyezkednek el.
  • A vegyes házasságok növekedő aránya valóban megfigyelhető az USÁ-ban, de ezt némiképpen ellensúlyozza a haredi és ortodox zsidó népesség növekedése. Európában a vegyes házasságok aránya időben stabil képet mutat.
  • Ami a zsidó népesség gyarapodását illetve fogyását illeti, ennek alakulásában nem a vegyes házasságok szerepe az igazán jelentős, hanem a termékenységé.

JPR

Címkék:zsidó demográfia

[popup][/popup]