Az USA a palesztin tananyag megváltoztatásától teszi függővé a segélyezést

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai kormány már tudja azt, amit az Európai Unió alig akar tudomásul venni.

Anthony Blinken külügyminiszter (Forrás: Wikimedia commons)

Antony Blinken külügyminiszter fogja tájékoztatni a kongresszusi bizottságokat arról, hogy a palesztinokat segélyező szervezet, az UNRWA mennyiben tett eleget a tananyaggal kapcsolatos elvárásoknak. A segélyek átutalása csak ezt követi.

Blinken kedden erősítette meg, hogy az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Hivatalának (UNRWA) juttatandó segély megújításának feltétele az Izrael- és zsidóellenes oktatási politika gyökeres reformja, azaz az Izrael eltörlését hirdető, a terrorizmust és mártíromságot magasztaló iskolai tananyagok kiiktatása.

Blinken a képviselőház és a szenátus bizottságai előtt beszélt, amikor a 2022. költségvetési előirányzatokat vitatták meg.

Hozzátette: a külügyminisztérium „nagy gonddal” fogja vizsgálni azt, hogy az UNRWA mennyiben tesz eleget ezeknek az elvárásoknak. Az IMPACT-se, egy iskolai tankönyveket monitorozó non-profit szervezet 2021 januári jelentésében ezeket a hibákat részletesen ismertette. A minisztérium figyelmét Marcus Sheff az IMPACT-se vezérigazgató hívta föl az ügy fontosságára.

„Az UNRWA évek óta azt állítja a donor országoknak, hogy a palesztin tankönyvekben lévő torzítások ellen küzd. Valójában azonban az UNRWA tankönyvek helyenként rosszabbak, mint a palesztinok. Helyénvaló lenne, ha azt amerikai külügyminisztérium az UNRWA iskolákban folyó uszítás kiiktatásra helyezné a fő hangsúlyt” – mondta Sheff.

Az amerikai külügyminisztérium februárban értesült az ügyről. Az Európai Parlament még korábban fejezte ki elvi fölháborodását. Kanada, amely 24 millió dolláros segélyt helyezett kilátásba 2020-ban, valamint Ausztrália ugyancsak vizsgálatot rendelt el.

Dalal Mughrabi, egy 38 izraeli életét követelő terrorista merénylet elkövetője mint példakép egy történelemkönyvben (Forrás: Blid.de)

A Biden adminisztráció szerdán jelentette be, hogy 235 millió dolláros segélyt nyújt a palesztinoknak, újra indítja az UNRWA támogatását, és minden más, ugyancsak Trump elnöksége alatt beszüntetett segítséget.

A Simon Wiesenthal Központ megelégedéssel fogadta a hírt, hogy az UNRWA új tananyaga mentes lesz az eddigi uszítástól. Abraham Cooper rabbi, globális akciókért felelős igazgató kijelentette: „A palesztin gyermekeket jelenleg szomszédjaik gyűlöletére és Izrael megsemmisítésére nevelik. A mostani konfliktus során a Hamász emberi pajzsként használta a lakosságot és UNRWA intézményeket a terrorista rakéták álcázására. A halálesetek és pusztítás megállításához a palesztin gyermekek helyes nevelésére is szükség van.”

Jpost com – Bassa László

 

Címkék:Anthony Blinken, palesztin tankönyvek, UNRWA

[popup][/popup]