Az „új Hitler”, akinek ortodox zsidó lánya van

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Politika, Vélemény

Donald J. Trump elnökjelöltsége meghökkentette az Egyesült Államokat. Egyes amerikai lapok Hitlerhez hasonlítják, a Philadelphia Daily címlapján olyan szögből fotózták, mintha kezét náci üdvözlésre emelné, mások szerint úgy gesztikulál, mint Mussolini.

Donald-Ivanka-Trump-e1441900736852-650x428

Donald Trump és lánya, Ivanka

Jelöltségét sokáig senki sem vette komolyan. Hogyan is lehetne elnök valakiből, aki soha nem töltött be politikai tisztséget, soha nem nyert választást, és bombasztikus kijelentésekkel szórakoztatja híveit? Egyfajta amerikai Arturo Ui ő, állítják sokan.

Sok ezer kilométeres falat építene a mexikói határon és azt Mexikóval fizettetné meg; kiutasítana minden muszlimot az USA-ból. „A muszlimok gyűlölnek bennünket” tajtékzott a legutóbbi TV vitában, „Nincs más választásunk: le kell számolnunk az Iszlám Állammal.”

Trump stílusa szokatlan, úgy beszél, mint egy taxisofőr,

vagy egy postás. Politikai programja nincs. Sok konkrétumot nem árul el, nem tudni hogyan kormányozna, és kampányrendezvényei egy stand-up komikus produkciójához hasonlítanak. Tömegek tódulnak a cirkuszra, de újabban gyakoriak a verekedések támogatói és ellenzői között. Trump azt hajtogatja, hogy gazdag, nincs szüksége pénzre a kampányhoz, ellenfelei viszont a lobbisták zsebében vannak.

TrumpHitlerDe kicsoda is valójában az ingatlanmilliárdos Donald J. Trump?

69 éves. Hillary egy évvel fiatalabb nála, és ha megválasztják, Trump minden idők legidősebb elnöke lenne beiktatásakor. Bevándorlók sarja. Anyja Skóciában, egy Tong nevű halászfaluban született Lewis szigetén. New York-ban vakációzott amikor Trump apjával találkozott és összeházasodtak. Apai ágon német származású, apai nagyapjának még Friedrich Drumpf volt a neve, azt változtatták Trump-ra. A család sokáig titkolta német származását.

Donald eddig háromszor nősült. Első felesége egy cseh bevándorló, Ivana volt. A második rövid frigy volt Marla Maples-szel, mostani neje a szlovén bevándorló Melania, aki negyedszázaddal fiatalabb nála.

TrumpMussolini

Rosszindulatú összehasonlítás?

Gyakran lobogtatja a Bibliát is, hithű kereszténynek mondja magát. Trump persze soha nem volt vallásos. Korábban azt hitték róla, hogy ír katolikus, de nem az, hanem presbiteriánus. Temploma az Első Presbitariánus Templom, New York, Jamaica negyedében. Igaz, ott ritkán látták, de tény hogy ott keresztelték meg és szülei is odajártak. Sok amerikai választónak fontos hogy az elnökjelölt protestáns legyen, és Marco Rubio katolikus hite, valamint az a tény, hogy Jeb Bush a felesége kedvéért áttért a katolikus hitre, sokak szemében megbocsájthatatlan bűn.

Meglepő viszont, hogy az elnökjelöltek közül Trumpnak van a legszorosabb kapcsolata a zsidó közösséggel és Izraellel.

Trump ízig-vérig New York-i, zsidó barátokkal nőtt fel,

üzlettársai, alkalmazottai és bizalmasai között számos zsidót találunk. Korábban ő volt az New York-i Izrael Nap egyik fővédnöke is, és a Katrina hurrikán után a cedaka dobozokban gyűjtött a zsidó károsultak megsegítésére. Számos zsidó szervezet is kitüntette a közösségért végzett munkájáért.

TrumpRabbiSchneier

Ivanka jó kapcsolatokat ápol Arthur Schneier rabbival (a kép jobb szélén) is, aki Orbán “barátja”, és közreműködött a korona vsszaadásában is.

Trumpnak ingatlanbefektetései vannak Izraelben. Ramat Gan-ban egy hatalmas Trump Plaza Tower-t akart építeni, de később eladta a telket. 2013-ban az izraeli választások előtt videóüzenetben biztosította támogatásáról Netanjahut, akivel baráti a kapcsolata.

És ha mindez nem lenne elég, Trumpnak ortodox zsidó lánya van. Ivanka Trump a dúsgazdag és igencsak vallásos Jared Kushner felesége lett, de előtte ortodox előírás szerint áttért a zsidó hitre. Szombattartó és kósert eszik. Trump nemrég arról panaszkodott, hogy szombaton nem tud a lányával beszélni, mert az nem veszi fel a telefont.

Trumpdaughter

Trump lánya és veje, Jared Kushner

Zsidó közönség előtt azt hangoztatja, hogy

“imádja” Izraelt,

sőt, beszédet is mond a befolyásos lobbi-szervezet, az AIPAC (The American Israel Public Affairs Committee) rendezvényén, de nem hajlandó elfogadni támogatásukat. Azt hangoztatja, hogy „semleges” az izraeli-palesztin konfliktusban, nem úgy, mint Obama, aki „rettenetes politikát” folytat a Közel-Keleten. Kétértelmű nyilatkozatai népszerűek az amerikai arab szavazók között is. Amikor zsidó támogatói kérdőre vonták, azt magyarázgatta, hogy csak úgy tud jó alkut kicsikarni ha „semleges”.

Amikor David Duke, az antiszemita egykori Klu Klux Klan vezér bejelentette, hogy támogatásáról biztosítja, Trump azt állította, hogy nem ítélheti el Amerika első számú antiszemitáját, mert azt sem tudja, kiről van szó. Trump egy csapásra az amerikai szélsőjobb kedvencévé vált. Néhány évvel korábban Trump még a New York Times-ban ostorozta Duke-ot. Becsületére legyen mondva később elhatárolódott a KKK vezértől.

Hillaryt hazugnak tartja, szerinte minden idők legrosszabb amerikai külügyminisztere volt. Személyesen viszont baráti kapcsolatokat ápol Clintonékkal, akiknek korábbi politikai kampányait anyagilag is támogatta. Sőt, egykoron esküvőjére is meghívta a Clinton házaspárt, és Clinton lánya, Chelsea, és Trump lánya, Ivanka ma is közeli barátnők.

A tömegek megbabonázva hallgatják gyakran értelmetlen monológjait,

„Amerikát naggyá akarom tenni!” – harsogja. A sajtót megnyugtatja, ha megválasztják elnöknek „egészen más személyiségem lenne”. A kampányrendezvényeken mindig vele van – a most éppen harmadik gyerekével terhes – Ivanka lánya. Trump megérti hogy lánya szombaton nem utazhat, akkor zsinagógába megy a férjével.

Az amerikai előválasztási kampánynak mindig is volt egyfajta cirkuszi hangulata, de Trump feje tetejére állította a Republikánus Pártot. Megfenyegette őket, ha megtagadják tőle az elnökjelöltséget, akkor zavargások is lehetnek. Ilyen jelöltet még nem láttak Amerikában.

*

A vélemény rovat cikkei nem feltétlenül esnek egybe a szerkesztőség álláspontjával.

Adó

 

Címkék:Donald Trump

[popup][/popup]