Az izraeli légierő a Hamasz alagútrendszerét támadta

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Éjfél körül mintegy 160 légi jármű hatalmas támadást hajtott végre a Hamász által Gáza alatt ásott alagutak hálózata ellen. Ez volt az eddigi legnagyobb izraeli légicsapás Gázára.

A 40 percig tartó hadműveletben mintegy 450 rakétát lőttek ki 150 célpontra Gáza északi részén. A hadsereg most a földalatti infrastruktúrának okozott kár mértékét igyekszik felmérni. Hidai Zilberman, a hadsereg szóvivője szerint az alagútrendszer volt a Hamász katonai infrastruktúrájának egyik legerősebb láncszeme.

A légicsapás mellett az izraeli harckocsik, tüzérségi ágyúk és a gyalogság is támadta azokat a célpontokat, ahonnan korábban Izraelt lőtték. Ugyanakkor Zilberman tisztázta, hogy a szárazföldi csapatok az izraeli oldalon maradtak és nem hatoltak be a Gázai övezetbe, noha korábban elhangzottak ezzel ellentétes állítások.

Palesztinok beszámolók szerint az izraeli támadás több mint egy órán át tartott és számos áldozatot követelt, bár pontos adatokat nem közöltek.

Zilberman kommentárja szerint a hadművelet komoly hírszerzési munka és gondos tervezés eredménye.

Nem minden földalatti Hamasz létesítmény támadható. A Hamasz főprancsnoksága – mint ez Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta – Gáza legnagyobb kórháza alatt működik hat emlet mélységben.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a harci gépek és a szárazföldi csapatok együttesen indítottak támadást a Gázai övezetben. Az AFP közlését szemléző hvg hu szerint Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője is megerősítette, hogy a gyalogsági egységek behatoltak a palesztin enklávé területére. Később más források arról számoltak be, hogy izraeli katonák egyelőre még nem léptek be  Gázába, csak a hadsereg tűzérségi egységei lövik a palesztinok lakta területet.

A készülődő offenzíváról csütörtök reggel jelentek meg az első hírek, s a pontos terveket a hadvezetés csütörtök délután vitatta meg.

Ekkor már tartott a katonaság és a haditechnika összevonása Izrael és Gáza határán. Csütörtökön napközben is folyamatosak voltak az összecsapások, míg Gáza felől újabb rakétákat lőttek ki a zsidó állam területére, az izraeli harci gépek több hullámban is bombázták a Hamász állásait és raktárait.

Címkék:alagútrendszer, Gáza, Hamasz, légicsapás

[popup][/popup]