Az izraeli high tech cégek összértéke elérte a 300 milliárd dollárt a New York-i tőzsdén

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A WalkMe software cégnek a Nasdaq-ra (a high tech cégek tőzsdéje) történt bevezetésével a Wall Streeten forgalmazott izraeli cégek összértéke 300 milliárd dollárra nőtt. Az Oppenheimer Investments Bank által közzétett adatok alapján az év elejétől értékük 100 milliárd dollárral nőtt; ebből 75 milliárd volt az újonnan piacra lépett növekménye, és 25 milliárd a már létező vállalatoké.

A 85 vállalatból álló New York-i „izraeli” portfolió ebben az évben 12%-os érték-növekedést könyvelhetett el, amely több mint a Nasdaq-é (9%). Ez azt jelenti, hogy az USÁ-ban forgalmazott izraeli cégek értéke meghaladja a Tel Aviv-i értéktőzsdén szereplő 507 vállalatét, melyeket 297 milliárd dollár összértéken jegyezték.

Avivit Mannet-Kalil, az Oppenheimer társ-vezérigazgatója szerint „Az izraeli cégek nagyarányú tőzsdére vezetésével éppen az történik, amire az izraeli gazdaságnak szüksége van: hosszú távú növekedésre, a vállalatok bővülésével. Az egyetlen kivétel az elektromos és vezető nélküli járműipar, ami annyira futurisztikus, hogy nehezen kiszámítható.

Meddig tarthat ez a tendencia?

„Sok a pénz a piacon, a kamatlábak pedig alacsonyak. A hullám két-három évig tarthat, mert újabb összegek áramlanak a rendszerbe, és igény mutatkozik az ilyen vállalatokra, de hát ott vannak a ciklusok – és a növekedés egy bizonyos ponton lecsillapszik.”

Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a piac forró marad, a Wall Streeten föltűnt izraeli cégek tehát erős hátszelet kapnak. A Monday.com, Izrael legnagyobb IPO cégének értéke 6,8 milliárd dollár volt a múlt héten, most viszont már 9 milliárd összértékben kereskednek vele. A WalkMe részvényeit a Morgan Stanley, Goldman Sachs, and Citigroup befektetési bankok szerdán bocsátották ki, és máris 286 dollár emelkedéssel elérték a 2.5 milliárdos értéket.

A WalkMe vállalatot 2011-ben alapította a most 49 éves Rafael Sweary, a jelenlegi elnök és a 35 éves Dan Adika vezérigazgató. A vállalkozás digitális technológiák fogadására alkalmas platformot fejlesztett, ami kiiktatja a kódolást. A WalkMe koncepciója segít az alkalmazóknak a mérésben, reklámozásban, forgalmazásban abból a célból, hogy a digitális átalakítási folyamatok hatása maximális legyen és a használt szoftverek nagyobb hatékonysággal működjenek. A WalkMe termékeit a vállalat alkalmazottai és partnerei egyaránt használhatják. Jelenleg a cég 2000 vásárlóval áll kapcsolatban, köztük 155-tel a Fortune 500-as listájáról.

A New Yorkban tőzsdére lépett cégekhez hasonlóan a WalkMe is gyors ütemben növekszik, ugyanakkor a veszteség is jelentős. A 2020-as évet 148,3 milliós bevétellel zárta, ami 41%-kal több a 2019. évinél. A működési költségek azonban 43,1 milliót tettek ki, ami végül a záráskor 45 milliós veszteséghez vezetett.

A vállalat 2021 első negyedében 178 millió dolláros éves bevételi rátát (ARR) ért el. A negyedéves bevétel 42,6 millió volt (25%-os növekedés), a veszteség pedig 13 millió (12 millió) a 2020. év azonos időszakához viszonyítva.

A WalkMe alapítóinak részesedése szerény: Sweary 2,4%-ot, Adika pedig 2,6%-ot birtokol, ezek egyenként mintegy 60 millió dollárt érnek.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Izraeli high tech, Nasdaq

[popup][/popup]