Az iráni társadalom robbanás előtt áll – állítja a Forradalmi Gárdától megszerzett dokumentum

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A társadalmi elégedetlenség Iránban 300 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Ez az adat az iráni Forradalmi Gárdától (IRCG) egy hacker szervezet által megszerzett dokumentumból derül ki. A nyilvánosságra hozott bizalmas dokumentum szerint az iráni társadalomi „robbanás előtt áll” a síita államra az atomprogramja miatt kirótt bénító szankciók miatt.

Képünk illusztráció

A Radio Farda nevű, amerikai kormány által működtetett, perzsa nyelvű hírcsatorna szerezte meg a dokumentumot az „Edalat-e Ali” (Ali igazsága) nevű hírforrástól. A megszerzett bizalmas dokumentumokban videofelvételeket is láthatók az iráni foglyok kínzásáról – írja a Farda.

A Radio Farda exkluzív cikkének szerzője, Golnaz Esfandiari. Szerinte a „dokumentum az iráni Forradalmi Gárda hírszerzési egységével tartott találkozóról szól”, és egy „Mohammadi” nevű tisztviselőt idéz. Ez a személy a megszerzett irat szerint azt mondja, hogy Irán „társadalma a robbanás állapotában van”. Mohammadi a cikk szerint hozzátette azt is, hogy „a társadalmi elégedetlenség 300%-kal nőtt az elmúlt évben”.

A Radio Farda közölte, hogy nem tudta ellenőrizni a dokumentum hitelességét azon túl, hogy „Edalat-e Ali” (Ali igazsága) nevű szervezettől származik. A cikk szerint a korábban említett Mohammadi tisztviselő azt is megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban „számos megrázkódtatás ásta alá a közvélemény bizalmát” Ebrahim Raisi elnök rezsimje iránt.

A Radio Farda írása szerint: „Mohammadi utalt a száguldó inflációra és megemlítette a részvény-árfolyamok zuhanását is”. Majd a cikk úgy folytatódik, hogy „a kiszivárgott dokumentum egy 2021 novemberi munkacsoport ülésen készült feljegyzéseket tartalmazza.”

Omri Ceren, Ted Cruz texasi amerikai szenátor nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton azt tweetelte, hogy: “A Biden-kormányzat nukleáris fegyverarzenált ad Iránnak”, és egy Daily Mail cikkre mutató linket is betett a posztjába, ahol az olvasható, hogy: “Biden visszavon néhány, Trump által bevezetett Irán-ellenes szankciót, olyanokat, mint a tengerentúli bankszámlákon lévő 29 milliárd dollár befagyasztása. Az Obama adminisztráció megállapodásaihoz való visszatérés érdekében.”

A Radio Farda dokumentuma szerint az (Egyesült Államok által terrorista szervezetnek minősített) IRGC tisztségviselői mellett a megélhetési és biztonsági válság megelőzésével foglalkozó munkacsoport ülésén részt vettek a Baszidzs Iráni Iszlám Köztársaság Milícia vezetői, továbbá a hírszerző szervek és a teheráni ügyészség is. (A Baszidzs milícia egy önkéntes félkatonai szervezet, amelyet gyakran használnak a teokratikus állam politikai és gazdasági korrupciója elleni tüntetések leverésére.)

A Jerusalem Post a múlt hónapban arról számolt be, hogy Irán belügyminiszter-helyettese, Taghi Rostamvandi egy beszédében olyan szempontokat vázolt fel, amelyek megingathatják a teokratikus állam alapjait. Az Iszlám Köztársaság Hírügynöksége (!) arról számolt be, hogy iráni belügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy az irániak egyre gyakrabban sürgetik “a változásokat az országban”, amelyek lehetővé tennének egy világi kormányt, és a világi életmódot is.

Jerusalem Post – Szabó Gyula

Címkék:Baszidzs milícia, Forradalmi Gárda, Irán, robbanás, válság

[popup][/popup]