Az exit pollok szerint Netanjahunak nincsen többsége

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Helyi idő szerint 22.00 órakor bezártak Izraelben a szavazóhelyiségek, és ezután nyilvánosságra hozhatták az első exit pollok eredményeit. Ezek szerint Netanjahunak – aki minden lehetséges és lehetetlen eszközt bevetetett még a választás napján is – nem sikerül a 61 mandátum megszerzése a remélt koalíciós felállásban. Így Avigdor Liberman lehet a királycsináló, akinek becsült tíz mandátumára mind a két oldalon nagyon aspirálnak. Közel 70 %-a vett részt a lakosságnak a választáson, ami kiemelkedően magas részvételi aránynak számít.

Benjamin Netanjahu a jeruzsálemi buszpályaudvaron buzdítja híveit (forrás. facebook)

Alábbiakban a Kan állami médiaholding becslései láthatók.

Likud:                                  32
Kék – Fehér:                          32
Arab Lista:                            12
Jiszrael Beitenu:                   10
Sasz:                                     9
Egyesült Tóra Zsidóság:      8
Jamina (Jobboldal) :           7
Demokratikus Tábor:            5
Munkapárt:                           5

A többi exit poll 1-2 mandátummal eltér ettől, de egyik sem jósol 61 mandátummot a jobboldalnak.

Eszerint Netanjahu és reménybeli koalíciós partnerei (vasataggal jelölve)  56 mandátumra számíthatnak. A radikális jobboldali, ámde szekuláris Jiszrael Bejténu vezetője, Avigdor Liberman leszögezte, hogy nem lép koalícióra a vallásos pártokkal.

Másfelől viszont a közép-bal tábor (dőlt betűvel) még messzebb van a 61 mandátumtól. Többséget csak a jobboldali Libeman és az arab lista támogatásával tudna szerezni, de egy ilyen koalíció nem valósíznű.

Kézenfekvő lenne a nagykoalíció, noha a Kék-Fehér szövetség vezetői kampányukat nem kis részben Netanjahu-ellenességre építették és vezetői közölték is, hogy az ügyész vizsgálat alatt álló miniszterelnökkel nem lépnek koalícióra.

Ebben a pillanatban tehát úgy látszik, csöppet sem tisztább a kép, mint amilyen volt. Ám mindez csak a választás napján rögzített exit pollok alapján prognosztizált eredmény – a hivatalos adatokra várnunk kell.

 

Címkék:izraeli választások

[popup][/popup]