Az Európai Parlament határozata a gyűlöletet hirdető palesztin tankönyvekről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az EU parlamentje szerdán határozatot fogadott el, amely az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA) elmarasztalta, amiért az „gyűlöletet és erőszakot hirdet” az általa finanszírozott iskolai tananyagban.

Az Európai Parlament (Forrás: Wikipedia)

A határozat követeli, hogy a gyűlölettel teli szövegeket „haladéktalanul távolítsák el” az UNRWA felügyelete alatt működtetett iskolák tananyagából, és az EU anyagi támogatását „attól tegyék függővé”, hogy a tartalom mennyire felel meg az UNESCO által a békéről, toleranciáról, együttélésről és erőszakmentességről hirdetett elveknek. A határozat az EU éves költségvetési eljárásának részét képezi, amely kitér arra, hogy az európai adófizetők pénzét az UNRWA miként használta eddig.

Marcus Sheff, a témával foglalkozó civil szervezet, az IMPACT-se vezetője kijelentette, „ez fontos lépés annak megakadályozására, hogy az ENSZ szervezet (UNRWA) égisze alatt gyermekek ezreit neveljék erőszakra és antiszemitizmusra”.

Az IMPACT-se 2021 januárjában és februárjában kiadott jelentéseiben élesen bírálta a tananyagokat. A megfigyelő csoport szerint az UNRWA által elkészített, sokszorosított és terjesztett tananyagokban elutasították a békét, ellenben dicsőítették a terrorizmust és erőszakra uszítottak. Az UNRWA igyekezett a felelősséget elhárítani magáról, úgymond a „helytelen anyagok tévedésből kerültek a diákokhoz a pandémia megjelenéskor”.

Az UNRWA és a Palesztin Hatóság erőteljesen lobbizott az EU parlamentjénél a határozat megtorpedózása érdekében. Mohammad Shtayyeh, a PH miniszterelnöke a parlament külügyi bizottsága előtt igyekezett megvédeni az iskolai tananyagot.

Marcus Sheff nyilatkozatában hangsúlyozta: „Ez a legelső alkalom, hogy EU szervezet megálljt parancsolt az UNRWA-nak. A parlament megmutatta, hogy nem szabad kitöltetlen csekket kiállítani ennek a felelőtlen szervezetnek. Világos, hogy szükség van az általuk készített tananyag külső ellenőrzésére, nehogy az európai adózók által fizetett több millió dollár a gyermekek folyamatos radikalizálódását szolgálja.

JNS – Bassa László

Címkék:Európa Parlament, UNRWA

[popup][/popup]