Az ENSZ főtitkár „megmagyarázza” a Hamasz népirtó akcióit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Antonio Guterres ENSZ főtitkár “kiegyensúlyozott” beszédet mondott, melyben egyaránt bírálta a népirtó Hamaszt és a hazájukat védő Izraelieket, mindkettőt a hadijog betartására hívva fel.

„Kiegyensúlyozott” beszédet mondott Anonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki az ENSZ BT előtt tartott beszédében a palesztin nép szenvedésével magyarázta a Hamasz népirtó akcióját.

Guterres egyebek közt ezeket mondta az ENSZ BT ülésén:

„Fontos azt is felismerni, hogy a Hamász támadásai nem légüres térben történtek.

A palesztin népet 56 éve fojtogató megszállás sújtja.

Azt látják, hogy földjüket folyamatosan felemésztik a települések és erőszak sújtja őket; gazdaságukat megfojtják; népüket kitelepítik és otthonaikat lerombolják.  A nyomorúságuk politikai megoldásához fűzött reményeik elszálltak.

A palesztin nép sérelmei azonban nem igazolhatják a Hamász visszataszító támadásait. És ezek a szörnyű támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését.”

Ezután egyaránt kiosztotta Izraelt és a Hamaszt, amiért szerinte egyaránt megsértik a háborús jogot. Mindazonáltal a kritikából több jutott Izraelnek, mint a Hamasznak.

Izraeli politikusok felháborodtak Guterres szavait hallva.

“Ma felszólítottuk, hogy kérjen bocsánatot. Ha nem kér azonnal elnézést, akkor nincs jogosultsága ennek az épületnek, hogy itt álljon. Ezt az épületet azért hozták létre, hogy megakadályozza az atrocitásokat. Hogyan igazolhatja a főtitkár a szavaival, bármilyen módon azokat a szörnyű tetteket, amelyek a polgárainkkal történtek? Ártatlan civilekkel” – jelentette ki Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete.

Guterres beszéde után Izrael bejelentette, hogy megtagadja a vízumot az ENSZ-tisztviselőktől. A brit és az olasz kormány illetékes miniszterei közölték, hogy nem értenek egyet az ENSZ-főtitkár Izraellel és a humanitárius jog állítólagos megsértésével kapcsolatos megjegyzéseivel.

Válaszul Guterres visszautasította a Hamasz-terror mentegetésének vádját:

“Megdöbbentőnek tartom, hogy egyesek félremagyarázzák a kijelentésemet… mintha igazolnám a Hamász terrorcselekményeit. Ez hamis. Éppen ellenkezőleg” – mondta újságíróknak, anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna Izraelt.

[popup][/popup]