Az ENSZ 2022-ben (is) többször ítélte el Izraelt, mint 193 másik országot együttvéve

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Nemzetközi Bíróság Izrael ügyében tartandó vizsgálatát támogató ENSZ közgyűlési határozat zárta a múlt évet, amelyben 15 Izrael-ellenes határozat született, szemben a világ többi országával szemben hozott 13 határozattal. Ez – finoman szólva – megerősíteni látszik az ENSZ elfogultságra vonatkozó állításokat.

ENSZ Közgyűlés

Az ENSZ Közgyűlés tavaly 15 Izrael-ellenes határozatot fogadott el, szemben a többi országot bíráló 13 határozattal – derül ki az UN Watch nevű Izrael-barát megfigyelőcsoport összesítéséből.

Oroszországot hat olyan határozat említette, amely elítélte ukrajnai invázióját. Észak-Korea, Afganisztán, Mianmar, Szíria, Irán és az USA egy-egy határozatot kapott.

Szaúd-Arábiát, Kínát, Libanont, Törökországot, Venezuelát és Katart, amelyekben nagyon rossz az emberjogi helyzet, vagy részt vettek regionális konfliktusokban, nem érintette egyetlen bíráló határozat sem.

2015 óta a Közgyűlés 140 olyan határozatot fogadott el, amely bírálta Izraelt, főként a palesztinokkal való bánásmódja, a szomszédos országokkal való kapcsolatai és más állítólagos rendellenességei miatt. Ugyanebben az időszakban 68 határozatot fogadott el az összes többi országgal szemben – közölte az UN Watch.

A 193 nemzetet tömörítő közgyűlés legutóbbi, pénteki Izrael-ellenes határozatában jóváhagyta a Nemzetközi Bírósághoz intézett felszólítását, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban foglaljon állást. A palesztinok által támogatott határozatot 87 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 53 tartózkodás mellett fogadták el.

A “A palesztin nép és a megszállt területek más arabjainak jogait érintő izraeli gyakorlat és telepítési tevékenység” című állásfoglalás felszólítja a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy “sürgősen foglaljon állást” Izrael “elhúzódó megszállásáról, telepítéséről és palesztin területek annektálásáról”.

Az ICJ az ENSZ legfelsőbb bírósága, amely az országok közötti vitás ügyekben közvetít. Döntései kötelező érvényűek és befolyásolják a közvéleményt, de nincs végrehajtási mechanizmusa. A bíróság elkülönül a Nemzetközi Büntetőbíróságtól, amely szintén Hágában működik.

Az elmúlt év egyéb Izrael-ellenes intézkedései a “megszállt szíriai Golán-fennsíkkal”, a palesztin menekültekkel, a nukleáris fegyverek elterjedésével, a libanoni környezetszennyezéssel, a településekkel és a megrekedt békefolyamatokkal foglalkoztak.

Az ENSZ régóta hoz Izrael-ellenes határozatokat, amiért Izrael és az Egyesült Államok elfogultsággal vádolja a szervezetet. Izrael azzal vádolja a palesztinokat, akik az ENSZ-ben nem tag megfigyelői státusszal rendelkeznek, hogy a világszervezetet a béketárgyalások megkerülésére próbálják felhasználni.

Izrael a Nemzetközi Bíróság határozatát elfogultnak minősítette, amely az izraeli biztonsági aggályokat figyelmen kívül hagyja. Jair Lapid volt miniszterelnök diplomáciai kampányt indított, és több mint 50 ország vezetőivel vette fel a kapcsolatot, hogy e határozat elleni szavazásra bírja őket.

Izrael ENSZ-képviselője, Gilad Erdan az ENSZ-közgyűlésen esett “szégyenfoltnak” minősítette a határozatot, és kifogásolta, hogy a jeruzsálemi Templom-hegyet csak arab nevén említi, és hogy a szavazást sábátkor tartják.

Times of Israel

Címkék:elfogultság, ENSZ, Izrael, Izrael ellenes határozatok

[popup][/popup]