„Az arab közösségben alig vannak homoszexuálisok” – mondja egy izraeli arab képviselő

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A konzervatív Walid Taha azután szólalt meg, hogy képviselőtársa, Ayman Odeh, az Egyesült Arab Lista kommunista irányultságú vezetője támogatta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a melegek „átnevelését”.

Walid Taha (forrás: Knesset.gov.il)

 

Walid Taha úgy vélekedett, hogy a törvényjavaslat ellentmond annak a felfogásnak, amit választói többsége képvisel.

Az izraeli Kan állami televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy az arab közösségben gyakorlatilag nincsenek homoszexuálisok, vagy ha vannak, akkor nagyon csekély számban.

Walid Taha szerint a konverziós „terápiák” tiltását az arab közösség túlnyomó rész ellenzi.

„Az arab közösségben erről nem beszélnek, ha létezik ilyesmi, akkor nagyon kis számban és azok, akik ettől szenvednek, nem akarják felfedni magukat.” Hozzátette, hogy szerinte a homoszexualitás természetellenes. A homoszexuálisoknak „joguk van ahhoz, hogy terápiához folyamodjanak. Ez a törvény megakadályozza őket abban, hogy visszatérjenek a normális állapotba.”

Aiman Odeh (fotó:(Basel Awidat/FLASH90)

Az Egyesült Arab Lista Ra’am frakciója tiltakozott és közölte, a frakció egysége veszélybe kerülhet, ha a frakció vezetője, Odeh továbbra is támogatja a törvényt.

Az izraeli arabok jóval konzervatívabbak, mint a zsidó polgártársaik. Mindamellett körükben is megjelent már az LGBT mozgalom. Legutóbb Ayman Safiya, egy magát „queer” kategóriába soroló táncos temetésén jelentek meg több ezren.

A nagy többség azonban ellenzi ezt a folyamatot. Amikor egy élelmiszergyártó cég nemrég bejelentette, hogy krízis vonalat hoz létre az LGBT életformához vonzódó fiataloknak, akkor az arab közösség nagy része ellene fordult és a cég bojkottjára hívtak föl.

Times of Israel

Címkék:Egyesült Arab Lista, LMBTQ, Walid Taha

[popup][/popup]