Az antiszemita rapper és az ő mestere

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Kanye West antiszemitizmusát Louis Farrakhan inspirálta, akit ideje persona non gratának nyilvánítani. Jelenléte és retorikája már így is túl régóta mérgezi a légkört – írja Adam Milstein, a Jerusalem Post kommentátora a „Nation of Islam” nevű szervezet antiszemita vezéréről.

Louis Farrakhan (Forrás: Flickr)

Az elmúlt 25 év alatt az antiszemitizmus rohamosan nőtt az amerikai kulturális és politikai életben. Legutóbbi megnyilvánulásai Kanye West rapper, valamint Kyrie Irving NBA sztár közszerepléseihez fűződnek. A nézetet , hogy „A feketék az igazi zsidók” előbbi a közösségi médiában hirdette, utóbbi pedig ugyanott reklámozta a Hebrews to Negroes antiszemita filmsorozattal.

Bár sokakat taszít West elszánt fanatizmusa, rajongótábora jelentős, és az afro-amerikai közösség egy része meg van győződve arról, hogy együttesen az igazságot hirdetik. Arról, hogy a rosszindulatú zsidók összeesküvést szőnek a világhatalom megszerzésére.

Megértésükhöz nem árt visszanyúlni a forráshoz: Louis Farrakhanhoz, aki több mint negyven éve hirdeti mérgező eszméit.

Megfigyelők hamar kimutatták, hogy West antiszemitizmusa Farrakhan, a Nation of Islam (NOI) vezetőjének nézeteit tükrözi. Az antiszemita szervezet a feketék velük született felsőbbrendűségét hirdeti a fehérek fölött. Több évtizede ismeretesek Farrakhan gyűlöletkeltő beszédei arról, hogy a zsidók a felelősek a rabszolga-kereskedelemért, továbbá összeesküdtek a kormányzatok, a média és Hollywood, valamint fekete személyiségek és szervezetek irányítására.

Kanye West (Forrás: Wikimedia commons)

Farrakhan folyamatosan tagadja „a judaizmus létjogosultságát”– azaz a zsidók Izrael földjére támasztott igényét – azzal érvelve, hogy a judaizmus csupán „megtévesztő hazugság” és „teológiai tévedés”, amit a zsidók azért találtak ki, hogy „kiterjesszék ellenőrzésüket Amerika politikájára és gazdaságára.”

Sokan nem tudják, hogy West és Farrakhan régóta ismerik egymást. West a NOI chicagói központjában vehette át a “Million Man March Image Award” elismerést 2005. júliusban. Ugyanő első ízben 2013-ban hívta föl magára a figyelmet antiszemita kijelentésével, amikor azon siránkozott, hogy „A feketék nem rendelkeznek olyan kiterjedt kapcsolatokkal , mint a zsidók.” Farrakhan West mellé állt buzdítva őt, hogy, „ne hagyja, hogy bocsánatkérésre kényszerítsék.” Két évvel később a rapper családjával kereste föl a tiszteletest, All Day c. dalában pedig ez szerepelt: „Tanítómesteremmel, Farrakhannal beszélgettem.”

Fontos tudni, hogy Farrakhan tábora hatalmas, talán ő a legnépszerűbb antiszemita Amerikában, és beszédeit százezrek követik online, milliókat ér el a hírcsatornákon, hatással van a popkultúrára, és a közösségi médiára.

Farrakhan azért nyugtalanító, mert szimpatizánsai megtalálhatók a széles politikai palettán a szélsőjobbtól a szélsőbalig, és a radikális iszlám körökben. Jack Fischel professzor szerint, “A Nation of Islam hívein túl, a fekete és fehér felsőbbrendűséget hirdetők egységesen állnak ki az antiszemita propaganda mellett, mely szerint a zsidók akarják irányítani Amerikát, ezzel szítva a gyűlöletet ellenük.”

Aki szerint „Kanye-nek igaza van a zsidókkal kapcsolatban”

Kanye széles nyilvánosságot élvező, Farrakhan ihlette antiszemita kirohanásaira is ez a széles koalíció reagált kedvezően. Október 22-én a fehér felsőbbrendűséget hirdető Goyim Defense League tagjai, “Kanye is right about the Jews,” (Kanye-nek igaza van a zsidókkal kapcsolatban) feliratú molinót feszítettek egy Los Angelesi gyorsforgalmi út fölé, miközben náci karlendítést mutattak be.

Amikor Kanye a feketékről, mint igazi zsidókról beszél, a felsőbbrendűséget hirdető Black Hebrew Israelites (BHI) álláspontját hangoztatja, akiket gyakran a NOI tagjai tanítanak a börtönben.

A BHI álláspontja szerint a feketék a bibliai zsidók leszármazottai. A zsidókat Isten akaratának bitorlóiként állítják be, akik megakadályozták a feketéket abban, hogy ráébredjenek saját sorsukra. Az uszítás nyomán világszerte erőszakos cselekményekre került sor.

  1. decemberben, két állig fölfegyverkezett BHI közeli személy rontott be egy Jersey City-i kóser szupermarketbe, és három embert megöltek. Hetekkel később egy BHI hívő hosszú késsel támadt rá hanuka napján egy zsidó gyülekezetre a New York állambeli Monsey-ban, és halálra sebesítette a 72 éves Josef Neumann rabbit.

Az ilyen antiszemitizmus nem csupán az amerikai zsidókra jelent veszélyt, hanem az összes amerikaira, mivel olyan alapértékeket fenyeget, mint a demokrácia, szólás- és vallásszabadság. Az erőszak és szélsőségek melegágya, amint egy incidens mutatja, amikor a BHI elkötelezett Darrell Brooks terepjárójával a tömegbe hajtott egy karácsonyi vásáron a Wisconsin állambeli Waukesha településen. Hatan életüket vesztették, a sebesültek száma meghaladta a 60-at.

Világos, hogy miközben Farrakhan és a fekete felsőbbrendűség hívei nem fedik le az afro-amerikai közösséget, és annak gyűlölet és rasszizmus ellen küzdő rétegét, a radikális szárny tovább tüzeli a szélsőségeseket.

Válaszul ideje lenne Farrakhant nem kívánatos személynek nyilvánítani az Államokban. Jelenléte és retorikája már így is túl sokáig mérgezte a légkört. Az őt és aljas ideológiáját támogató politikusokat és hírességeket felelősségre kell vonni. Őt és a NOI szolgálóit le kell tiltani a közösségi médiáról, ahol már 350.000 követője van a Twitteren, miután a Facebook-ról letiltották 2019-ben.

Amennyiben ez nem történik meg, még sok Kanye és hasonló antiszemita és szélsőséges elem fölbukkanása várható az elkövetkező években.

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Black Hebrew Israelites, Farrakhan, Kanye West

[popup][/popup]