Az amerikai zsidók negyede szerint Izrael apartheid állam – állítja egy felmérés

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A felmérés szerint az amerikai zsidók jelentős kisebbsége elhiszi az Izraelre szórt legvadabb vádakat is.

Palesztin párrti tüntetés Washingtonban (Forrás: Wikipedia)

A több mint 800 zsidó választópolgár megkérdezésén alapuló felmérést június 28. és július 11. között végezte el a GBAO Strategies a pártokon kívüli Jewish Electorate Institute megbízásából.

Az amerikai zsidó választópolgárok körében végzett felmérés a májusi gázai konfliktus után zajlott és azt találta, hogy a kérdezettek negyede úgy gondolja, Izrael apartheid állam.

Emellett 34 százalék úgy véli, hogy Izrael a palesztinokkal szembeni bánásmódja hasonló az amerikai rasszizmushoz, 22 százalék pedig úgy véli, hogy Izrael népirtást követ el a palesztinok ellen.

Az éghajlatváltozás (32 százalék) és a szavazati jog (26 százalék) volt a két legfontosabb kérdés, amelyet a válaszadók Joe Biden amerikai elnök legsürgősebb feladatának neveznek. Izrael 4 százalékkal a lista aljára került, a megfizethető lakások (6 százalék) és Irán (3 százalék) között.

A válaszadók jelentős kisebbsége szintén nem tartja fontosnak az amerikai pénzügyi támogatást Izraelnek (25 százalék), míg többségük (58 százalék) támogatja, hogy az Izraelnek nyújtott amerikai pénzügyi támogatásából zárják ki a Ciszjordánia településeket.

A Jewish Electorate Institute közleményében a felmérést a zsidó választók körében zajlott első nagyobb közvélemény-kutatásának minősítette, mióta Bident elnökké választották, és az Izrael és a Hamász közötti legutóbbi ellenségeskedés véget ért.

Eszerint az amerikai zsidók túlnyomórészt támogatják a Demokrata Pártot és Bident.

“Az eredmények azt mutatják, hogy a zsidó amerikaiak jobban bíznak Bidenben, mint Trumpban, és a különbség legalább háromszoros  az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az antiszemitizmus elleni küzdelem, az izraeli-palesztin konfliktus kezelése és az iráni nukleáris kérdés kezelése” – áll a közleményben.

i24news

Címkék:amerikai zsidók, apartheid, felmérés, Izrael

[popup][/popup]