Az amerikai pedagógus szakszervezet leszavazta az Izrael ellenes határozatot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A National Education Association (NEA) több mint három millió taggal az USA legnagyobb szakszervezete. Erős befolyással rendelkezik a Demokrata párt politikájára, az iskolai tantervekre és az oktatáspolitika más területeire.

Forrás: nea.org

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a NEA közgyűlése elé nemrég két Izrael-ellenes határozati javaslatot terjesztettek.

A 8000 tagú közgyűlésnek először a New Business Item 29 projektet ajánlották elfogadásra. Az erősen Izrael-ellenes nyelvezeten megfogalmazott nyilatkozat a palesztin terrorizmust az izraeli „katonai elnyomás” és „etnikai tisztogatás” elleni „hősies küzdelemnek” nevezte, és követelte, hogy a NEA „nyilvánítsa ki a palesztinok igazságos harcának támogatását, és hívja föl az USA kormányát az izraeli fegyverszállítás és egyéb támogatások beszüntetésére.”

A javaslat kemény ellenállásba ütközött, többek között a zsidó tagszervezetek részéről, amelyek komolyan mozgósítottak a javaslat ellen – s amelyet végül a közgyűlés 77:23 arányban elutasított.

A zsidó tagszervezetek ugyancsak mozgósítottak az NBI 51 határozati javaslat ellen, ami arra szólította volna föl a NEA-t hogy „a rendelkezésre álló digitális kommunikáció segítségével ismertesse a tagsággal és a közvéleménnyel a palesztinok történetét, kultúráját és küzdelmüket.” A projekt 5500 USD szánt volna „Palesztina, a palesztin családok és gyermekek szuverenitásának elismerésére”. Ilyen tartalmú cikket helyeztek volna el a NEA Today folyóiratban. A közgyűlés azonban még azelőtt föloszlott, hogy sor került volna az NBI 51 fölötti szavazásra, így az visszakerült a bizottsághoz.

A zsidó tagszervezetek szerint ezek a projektek „akaratlanul is fölkorbácsolhatják az antiszemita és arab-ellenes érzelmeket, és végső soron gyűlölet-bűncselekményekhez vezethetnek az Államokban.” A zsidó diákok kényelmetlenül érezhetik magukat, a NEA pedig szembekerülhet a zsidó közösséggel.

Kate Chavez, a StandWithUs Izrael-párti érdekvédelmi csoport középiskolai ügyekkel foglalkozó igazgatója nyilatkozta a szavazást követően: „Gratulálunk a NEA zsidó frakciójának és a vitában felszólaló tagoknak, hogy sikerült nekik meggyőzni a köztestületet, és a javaslatot végül ilyen jelentős többséggel utasítottak el. Az NBI 29 rágalmak özönét árasztotta Izraelre, miközben nem vett tudomást a Hamásznak az izraeliek és palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeire. Üdvözöljük a szakszervezetet, amely elutasította a megosztást és gyűlöletet, és kiállt az igazság és béke ügye mellett.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Amerikai pedagógus szakszervezet, Izrael-ellenes határozataok

[popup][/popup]