Ausztria: a Szabadságpárt vezére a rituális vágás ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Heinz-Christian Strache,  a pártja antiszemita múltját megtagadó politikus, jelenleg osztrák alkancellár, és belügyminiszter a Facebookon közzétett üzenetében azt írta, hogy a rituális vágást (sehita) általánosan be kellene tiltani, amennyiben azt – más EU államokhoz hasonlóan –nem előzi meg érzéstelenítés.

 

Heinz Christian-Strache„Az állatok nem holmi tárgyak, hanem élőlények, akik rászolgálnak a védelemre, és arra, hogy ne kínozhassák őket” – tette hozzá. Az FPÖ vezére arra hivatkozik, hogy Svájcban és egy sor EU tagállamban (Hollandia, Dánia, Lengyelország) törvény tiltja a rituális vágást.

Strache álláspontja ellenkezik Sebastian Kurz kancelláréval, aki azt ígérte, hogy kormánya „semmiképpen” sem korlátozza a zsidó közösséget abban, hogy kóser húst állítson elő és fogyasszon.

Az osztrák jog tiltja az előzetes érzéstelenítés nélküli vágást. Kivételt képez a kóser vagy halal hús esete. A vallási törvényeket betartó zsidók és muszlimok nem ehetnek olyan állat húsából, amelyet előzetesen elkábítottak.

A napokban Kurz ismételten ígéretet tett: „Osztrák kormányfőként biztosíthatom zsidó honfitársainkat, hogy alapvető és szabadságjogaik megmaradnak és nem csorbulnak”.

A posztolást követő napon Strache hivatala közleményt adott ki: „Az FPÖ elutasítja a rituális vágást, de vallási okokból elfogadhatónak tartja egyidejű vagy időbeni anesztézia esetén.” A nyilatkozat világosan utal arra, hogy a párt szerint véget kell érnie annak, amit „slaughter tourism”-nak neveznek. „Lehetetlen állapot, hogy élő állatok sokaságát szállítják kamionokban Hollandiából és más országokból alsó-ausztriai vágóhidakra, hogy onnan a húst azután visszaszállítsák a küldő országba.”

Strache szerint „rituális vágás csak Ausztriában élő zsidók és muszlimok számára megengedhető.”

Oskar Deutsch, az osztrák zsidó közösség elnöke az FPÖ-t azzal vádolja: nem elég, hogy a szövetségi kormány álláspontjával szöges ellentétben cselekszik, még veszélyesen hamis állításokat is terjeszt. „A rituális vágás nem mond ellent az állatokkal szembeni tisztességes bánásmód követelményének. A judaizmus tiltja az állatkínzást, az FPÖ propagandája azonban ennek éppen az ellenkezőjét állítja.”

Az ejpress cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:kóser vágás, Strache

[popup][/popup]