Arcmaszkok Holokauszt képekkel

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

A Holocaust Face Masks nevű portál arcmaszkokkal kereskedik online. Van köztük olyan, amelyiken a híres háborús kép látható a varsói zsidó kisgyerekről (színezett változatban), egy másikon éppenséggel egy koncentrációs tábor krematóriuma díszeleg.

Előbbi reklámfelirata: „Merész, mégsem nyíltan sértő. Ára $12,44″. A weboldalon náci felvonulások képei és USA-beli japán internálótáborok láthatók. Egy pólón (ilyen is kapható) sorrendben a következők szerepelnek: 1 általános arcmaszk, 2 gettó előtt sorakozó zsidók; 3 náci koncentrációs tábor.

Ha nem értenénk, a weboldal gazdája elmagyarázza. „Célunk az, hogy emlékeztessünk arra, mi történhet, amikor emberek milliói látszólag ártalmatlan ’rendeleteket’ és ’szabályokat’ követnek. A Holokauszt idején az emberek nem rendelkeztek olyan figyelmeztető jelekkel, amivel mi most már igen.”

A Jewish Telegraphic Agency kérdésére a honlap gazdája, Tyler Kozdron azt válaszolta, hogy az arcmaszk viselése a Holokauszthoz, „vagy még annál is rosszabb dologhoz” vezethet. „A Holokausztról szóló képeket választottuk, mert az embereknek ez a csoportja fejezi ki azt, amit csak azok éreznek, akik mindent elvesztettek. A mostaniak – köztük én is – nem érezték, egészen addig, amíg a maszk viselését nem tették kötelezővé.”

 

A következő emailekben Kozdron nem sokat árult el magáról, mivel attól tart, hogy „halálos fenyegetéseknek teszi ki magát”. Lengyel bevándorlók leszármazottja és a járvány idején egy benzinkútnál volt alkalmazásban. Ottani tapasztalatai arról győzték meg, hogy az USÁ-ban a járvány megfékezésére irányuló lépések komolytalanok, értelmetlenek és nem hatékonyak. „Gondolkozni kezdtem, és rájöttem, hogy itt valami komolyabb dologról van szó. Olvastam a Holokausztról, és meggyőződtem arról, hogy az embereket milyen könnyű manipulálni. Valami nem stimmel itt.”

E sorok írásakor Kozdronnak, elmondása szerint kevesebb, mint 10 maszkot sikerült eladnia.

Antiszemitizmust megfigyelő csoportok egyetértenek abban, hogy a Holokausztot olyan eseményekhez hasonlítani, amelyek nem merítik ki a népirtás fogalmát, a tragédia elfogadhatatlan trivializációját jelentik; ilyen az arcmaszk összekapcsolása a náci rendszerrel, ami az elmúlt hónapokban jelent meg. Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) főigazgatója július 5-én twitter üzenetében írta, hogy „a COVID-19 megfékezésére irányuló szabályoknak a Holokauszttal történő párhuzamba állítása hibás, visszataszító, aminek nincsen helye társadalmunkban.”

Kozdron viszont úgy gondolja, hogy ő „a trivializálás ellen tesz, amikor a Holokausztot tudatosítja egy bizonyos kontextusban. Szerinte ugyanis éppen a zsidók azok, akik a Holokausztot trivializálják.”

„Én úgy látom, hogy sok az olyan zsidó, aki a Holokausztot említi hivatkozásként, amikor arra törekszik, hogy saját érdekében másokat leugasson anélkül, hogy ellenlépéseket vagy vizsgálatokat kockáztatna. A zsidók azok, akik folyamatosan emlegetik az eseményt, azzal próbálnak védekezni a kritika ellen és trivializálják a Holokausztot.”

Kozdron még azt is hozzátette, hogy amennyiben egy túlélőnek is kifogása lett volna, ő megszünteti az oldalt, de ilyen láthatóan nem volt. Azt is hozzátette, hogy csalódott a zsidókban, mert „képtelenek észrevenni, mi folyik most a világban. A régi sztereotípia szerint – mondja Kozdron – ők irányítanak minden társadalmi változást”.

JTA  – Bassa lászló

Címkék:arcmaszk, Holokauszt képek

[popup][/popup]