Arab lányok, akik önként vonulnak be az izraeli hadseregbe

Írta: Mika Klára - Rovat: Külpolitika, Politika

Egyre több izraeli muszlim és keresztény arab lány vonul be – önként, hazaszeretetből, rácáfolva a hamis vádakra, miszerint Izrael apartheid állam. 

Miért akarnak a fiatal muszlim lányok Izrael oldalán harcolni?

Amikor az egyik muszlim lány – nevezzük ‘A’-nak – elhatározta, hogy beáll a seregbe, szülei kitagadták. Így kénytelen volt elhagyni otthonát, egyedülálló katonaként teljes ellátásáról a hadsereg gondoskodik. “Magamra vagyok utalva – meséli a lány – és helyzetem még a hadseregtől kapott segítséggel együtt is igen nehéz. Ritka jelenség, hogy egy muszlim lány beálljon a seregbe, mivel ezt ellenzi a családunk. Mindennek dacára másoknak is javasolnám a katonaságot: ez hatalmas, az életünket meghatározó élmény.

‘G’ közkatona vallásos muszlim, aki egy zsidó negyedben nőtt fel. Azért döntött úgy, hogy ő is beáll katonának, mert látta, hogy szomszédjai egytől egyik szolgálatba vonultak. “Szomszédságomban a hadsereg meghatározó része minden egyes ember életének” – magyarázta. “Mint mindenki más, én is szolgálni akartam. Szeretnék valamint visszaadni Izraelnek, a hazámnak.” Hozzátette, hogy édesanyja kiállt mellette és rendszeresen ír neki levelet, amiben erkölcsi támogatásáról biztosítja.

“Anya azt mondta, hogy ő is jelentkezett volna toborzásra, ha ez lehetséges lett volna az ő korában.” A lány kijelentette, hogy az utóbbi hat hónapban az izraeli katonákra támadó késelők nem befolyásolják elkötelezettségét a hadsereg iránt. “Ugyanúgy feldühítenek ezek a merényletek, mint a többi katonát. Mérges vagyok, hogy bárki megpróbálja bántalmazni katonatársaimat, akik kiállnak mellettem.”

‘S’ közlegény szintén zsidó környéken nőtt fel. “Egész életemben zsidó lányokkal jártam egy iskolába, így én is, csakúgy, mint a barátaim, a középiskola befejezése után csatlakozni akartam az IDF-hez. Sohasem szégyenítettek meg a vallásom miatt, sem a magánéletben, sem a hadseregben. Azért akartam, bevonulni, mert kötelességemnek érzem, hogy a hazámat szolgáljam és védjem” – fűzte hozzá. “Olyan módon akartam szolgálni, ami fontos hozzájárulás fejez ki.”

A muszlim lány elmondta, hogy katonai szolgálata alatt a hadsereg lehetővé teszi számára vallási hagyományainak gyakorlását. “A Ramadán hónapjában megengedik, hogy hetente egyszer eltávozzak, és a családommal lehessek” – magyarázta. “Egyesek biztosan furcsállják, de otthon mi is megtartunk néhány zsidó ünnepet, például a Purimot.”

‘M’ tizedes keresztény arab lány, aki egy bizalmas műveleti egységben lát el szolgálatot. “Egyik nap láttam egy csapat géppuskával gyalogló katonalányt. Kérdezősködtem tőlük a hadseregről és izgalmasnak tűnt a dolog. Ők mondták el, hogy mit kell tennem a jelentkezéshez.”

“Miután csatlakoztam – folytatta a tizedes – egyenruhában sétáltam (az arabok lakta) környéken, ahol élek. Amikor megláttak az emberek letöröltek Facebook ismerőseik közül és kitörölték a számomat a telefonjukból. Nagyon nehéz volt, de egy pár barátom továbbra is támogat, s a hadseregben új barátokra leltem.”

Az összes muszlim és keresztény katonalány arról számol be, hogy több lány is megkeresi őket, akik szintén csatlakozni akarnak a seregbe. “Azt szoktam nekik mondani, hogy úgy érzem, hogy valami fontosat teszek a hazámért. És amikor a zsidó katonáknak elmagyarázom, hogy miért álltam be a hadseregbe mindannyian tiszteletüket fejezik ki döntésem iránt.”

Anett Haskia politikai aktivista. Arab muszlim cionistaként a Zsidó Otthon, az egyik jobboldali izraeli párt jelölőlistáján indult. Mindhárom gyermeke, köztük lánya is szolgált az IDF-ben.

Monaliza Abdo, egy keresztény arab izraeli lány Haifából. Abdo a parancsnoki rangig vitte a seregben. 2013-ban beválogatták az IDF-ben szolgáló 8 legkiválóbb nő közé, akik „ledöntötték az akadályokat”.

10006

Monaliza Abdo keresztény vallású arab izraeli, aki parancsnokként szolgált az izraeli hadseregben. Fotó: IDF blog

Feladata a seregben a terrortámadások elhárítása, a csempészműveletek és illegális határátlépés megakadályozása volt. „Azért álltam be az IDF-be, mert Izrael elválaszthatatlan része vagyok. Gondoskodom az ország biztonságáról – nem csak a zsidók, de az arab lakosság védelmében is. Az életemet is feláldoznám Izrael Államért és állampolgáraiért” -vallotta a a parancsnoklány.

Az Israel Today és az United with Israel alapján.

*

A Time magazine 2014-es információi szerint mintegy száz izraeli arab jelentkezik évente a hadseregbe, túlnyomórészt keresztények. Ez a szám, a lap szerint évről évre duplázódik. Nem fegyveres, kiegészítő szolgálatra mintegy másfél ezer arab állampolgár vállalkozik. A szerk.

Címkék:IDF, Izrael, izraeli arabok

[popup][/popup]