Amerikai zsidók is tiltakoznak az abortusztörvény lehetséges szigorítása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Egy sor amerikai zsidó szervezet készül arra, hogy tiltakozzon az USA Legfelsőbb Bíróságának a Roe v. Wade ügyben hozott 1973-as döntést megsemmisítő határozata ellen. A 49 évvel ezelőtti döntést felülbírálva eltörölték az abortusz alkotmányos védelmét. A határozat kiveszi az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhesség megszakításáról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe teszi át.

Nők tüntetnek országszerte Amerikában az abortusz jogáért

Az 1893-ban alapított, a nők jogainak védelméért síkra szálló szervezet, a National Council of Jewish Women (NCJW) péntek délutánra virtuális demonstrációt hirdetett meg azzal, hogy a következő héten komoly tiltakozási hullám veszi kezdetét.

Sheila Katz, a NCJW vezérigazgatója nyilatkozta: „Ma ideje van a gyásznak, sabat után cselekedni fogunk”.

A Legfelsőbb Bírósági döntésre adott válaszok megmutatták, hogy a zsidó vallási csoportok állásfoglalásai között különbségek mutatkoznak.

A haredi ortodox Agudath Israel of America üdvözölte a lépést, míg az Orthodox Union, az amerikai ortodox ernyőszervezet már májusban, a törvénytervezet kiszivárogtatásakor leszögezte: „Nincs ok sem kesergésre, sem ünneplésre”.

Az amerikai zsidók túlnyomó része nem abortusz-ellenes

és ez már világos volt májusban is.

Katz szerint az NCJW tájékoztatót juttat el a különböző zsidó szervezeteknek arról, hogyan kaphatnak jogi tanácsot, különösen azokban az államokban, ahol az abortusz illegális. Az itt élőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy abortusz ügyben milyen szabályokhoz kell tartaniuk magukat.

A reform mozgalomhoz tartozó Women’s Rabbinic Network nyilatkozatban ígért folyamatos tájékoztatást az abortuszt igénylők valamint a szolgáltatást nyújtók számára.

„Teljes támogatást nyújtunk azoknak, akik abortusz ügyben ellátást kérnek és keresnek, és továbbra is olyan világot tartunk élhetőnek, ahol azt biztonságosan hajthatják végre, helytől függetlenül, nem tartva a következményektől. Imádkozunk az abortuszt végzők és az egészségügyi dolgozók biztonságáért és jólétéért, akiknek maguknak kell dönteni a felől, hogy milyen kockázatot vállalnak azon páciensek és közösségek szolgálatáért, ahol az abortusz nem törvényes.”

Jill Jacobs rabbi, a T’ruah, liberális aktivista csoport vezérigazgatója Twitter üzenete: „Emlékezzünk csak vissza, amikor a Roe v. Wade perben precedens értékű döntés született, a jobboldal képtelen volt abba belenyugodni. Ötven éven keresztül tagadták a vereséget. Nekünk is úgy kell tennünk az életek és a testi autonómia védelmében. Hosszú lesz az út, de nem adhatjuk föl, vagy térhetünk le arról.”

Miközben a zsidó vallás elutasítja az alapos ok nélküli abortuszt,

a halacha az anya életének védelmét helyezi előtérbe.

Számosan megjegyzik, hogy ezen az alapon támadhatják a zsidók a különböző államok által a közeljövőben elfogadandó törvényeket. Egy floridai zsinagóga máris beperelte az államot, hogy megakadályozza az abortuszt tiltó törvény júliusi beiktatását. A kereset vallási diszkriminációra hivatkozik.

Ortodox csoportok és személyiségek bírálják azokat a liberális zsidó szervezeteket, amelyek szerintük túlzottan hangsúlyozzák a zsidó jog által a terhes anyák részére biztosított védelmet. Szerintük az államok által hozott törvények megfelelően védik az anyákat, miközben a Roe v. Wade alatti abortusz leértékeli az életet. Az Agudath nyilatkozatában az élet védelme nevében üdvözli a Roe v. Wade visszavonását.

Ám éppen az ortodoxok körében észlelhető bizonytalanság  akörül, hogy mihez vezethet a Roe v. Wade visszavonása. Különböz irányzatokhoz tartozó zsidó tudósok egyetértenek abban, hogy a mentális egészség veszélyeztetése esetén felmentést adható az abortusz tilalma alól, ugyanakkor nem világos, mi értendő a mentális egészségi válságon. Ezt nem minden állami törvény teszi lehetővé; Georgia állam kizárja a terhes nő abortuszát mentális alapon.

Vannak olyan ortodox zsidó tudósok, akik szerint a nemi erőszak mentességet vált ki, egy sor állam törvénye erről nem rendelkezik.

Az Orthodox Union májusi nyilatkozatából: „A zsidó törvény a terhes nő életét a magzat élete elé helyezi, olyan formában, hogy amennyiben a terhesség komolyan veszélyezteti a terhes nő fizikai vagy mentális egészségét, a halacha értelmében az abortusz végrehajtható, sőt ajánlatos, a nő gazdasági körülményeitől függetlenül.”

Moshe Hauer rabbi, az Orthodox Union alelnöke szerint Georgia állam álláspontja a terhes nő mentális állapotáról erősen véleményes, és ők ebben az esetben fontolóra vennék, hogy engedélyezzék az abortuszt. Ugyanő kijelentette: a Legfelsőbb Bíróság döntése rávilágított arra, hogy az élet értékét más területeken is fokozottan figyelembe kellene venni.

Katz bejelentette, hogy a NCJW nagygyűlést tervez Washington, D.C.-ben, amikor a kongresszus újra összeül. A májusi megmozduláson több mint ezren gyűltek össze. A demokrata párt bejelentette, hogy a Roe v. Wade visszavonása az őszi időközi választási kampány egyik fő témája lesz. Addigra már látni lehet, milyen tilalmakat váltott ki államok szintjén. Ez kapcsolatban áll a nők saját reproduktív egészségügyi kérdéseivel kapcsolatos döntéseinek meghozatalával.

A májusi kiszivárogtatás idején a NCJW azonnal érintkezésbe lépett a National Abortion Federation-nel, amely olyan nők számára rendez gyűjtést, akik terhességüket kívánják megszakítani. Azokon kívánnak segíteni, akik a tilalmat bevezető államokban élnek, szabadságot kell kivenniük és más államokba utazni a műtétre. A Jewish Community Relations Council (JCRC) of Greater Washington, valamint annak Maryland állami tagszervezete máris fölajánlotta segítségét.

„Továbbá mozgósítani fogjuk a zsidó közösségeken belül működő civilszervezeteket, beleértve a zsinagógákat és magánszemélyeket, hogy segítsék munkánkat” – hangzik a JCRC nyilatkozata.

A Jewish Council for Public Affairs, a közügyekkel foglalkozó zsidó csoportok ernyőszervezete nyilatkozata: „Fölháborodásunkat fejezzük ki a döntés miatt, ami éles ellentétben áll mind a nép, mind pedig az ország legfontosabb érdekeivel.”

[popup][/popup]