Amerikai zsidó szervezet: tiltsák el Iránt a 2021-es olimpiai játékoktól

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika, Sport

Az American Jewish Committee (AJC) szerint az iráni rezsim tetteivel kigúnyolja az olimpiai játékok szellemét.

Kimia Alizadeh, Irán egyetlen női olimpiai érmese, aki idén januárban Németországban kért politikai menedékjogot (fotó: Wikipedia)

„Irán visszaélése a sporttal csupán egy szelete annak, ahogyan az iszlám köztársaságban lábbal tiporják az alapvető emberi jogokat” – állapítják meg a szervezet képviselői Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének írt nyilatkozatban.

Irán részvétele a tokiói játékokon azt jelentené, hogy a Bizottság belenyugszik az emberi jogok durva és szisztematikus megsértésébe. Ezzel szemben „Irán kizárása üzenet lenne arról, hogy a sportolókat védeni kell, hogy a sportot szabadon kell gyakorolni, és az olimpiai család nem tűri, hogy bármely ország diszkriminációt alkalmazzon vagy visszaéljen hatalmával. A békét, szabadságot és egymás mellett élést hirdető olimpiai szellem csakis így védhető meg.”

A nyilatkozat felsorolja az utóbbi idők emlékezetes incidenseit.

A 27 éves birkózót Navid Afkarit, több nemzetközi verseny győztesét szeptember 12-én fölakasztották, miután egy két évvel korábbi tüntetésen Siráz városában elkövetett emberöléssel vádolták. Afkari nem ismerte el a vádat.

Navid Afkari

Történt mindez a nemzetközi fölháborodás dacára; világszerte sokan kértek kegyelmet Afkarinak, köztük Donald Trump amerikai elnök.

Saeid Mollaei korábbi dzsúdó világbajnok elmenekült az országból, miután nem engedelmeskedett az iráni dzsúdó szövetség utasításának, hogy veszítsen el egy küzdelmet, amivel elkerüli, hogy az izraeli Sagi Muki ellen kelljen kiállnia. Irán az iszlám rezsim hatalomra kerülése óta több mint 40 éve semmilyen kapcsolatot nem tart Izraellel, így bojkottálja a sportkapcsolatokat is.

Saeid Mollaei (fotó Wikipedia)

Végül az AJC rámutatott a női sportolókkal szemben fenntartott korlátozásokra és eltiltásokra. Kimia Alizadeh, Irán egyetlen női olimpiai érmes sportolója feljebbvalóinak szexista magatartása ellen tiltakozás jegyében hagyta el az országot az év elején.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Irán, olimpia

[popup][/popup]