Állatvédők a vallásos zsidók ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Bírósági keresetet adtak be egy Los Angeles-i zsidó központ ellen egy vallási szertartás miatt.

Képünk illusztráció

Egy állatvédő csoport pert indított egy Los Angeles-i zsidó központ ellen, ahol – a régi hagyomány szerint – élő szárnyasokat használnak a Kaparot (jiddisül kapóresz) néven ismert szertartás alkalmával. Ez a Jom Kippurt, vagyis az engesztelés napját bevezető rituálé.

A keresetet egy állatvédő és -mentő liga adta be egy  Los Angeles-i bíróságon a Woodland Hills Hebrew Discovery Center ellen azzal, hogy az rendelje el az ilyen gyakorlat beszüntetését.

A vallásos zsidók a múlt évben a központ saját parkolójában végezték ezt a rituálét. A keresetben az áll, hogy a szárnyasokat leölték és nem használták étkezésre, ami kimeríti a törvény által tiltott, bűnös szándékkal elkövetett szándékos csonkítás, kínzás és megsebesítés tényállását.

A szigorú rítus szerint élő zsidók kakast vagy tyúkot forgatnak meg a fejük felett, majd az állatot levágják. A hagyomány szerint ilyenkor a személy bűnei szimbolikusan átszállnak az állatra, ez az engesztelő áldozat az ünnep kezdetekor. A szárnyas húsát azután elajándékozzák. Sokan ezt a szertartást szegényeknek osztott pénzen váltják meg.

Az elmúlt években hasonló pereket indítottak New Yorkban és Kaliforniában. A New York-i pert az állatvédők elvesztették.

A hónap elején a közösségi központot megrongálták, a bejárat előtt fehér festéket öntöttek ki. A helyreállítás 10.000 dollárba került. Hasonló incidens 2016-ban fordult elő.

A JTA cikkét Basssa László fordította

 

Címkék:állatvédők, Kaparot

[popup][/popup]