Abu Dhabi: mecset, templom és zsinagóga épül „az emberi testvériség jegyében”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A tervet Ferenc pápa Emírségekben tett látogatása ihlette. 

Az iroda látványtervei

Az Ábrahámi Család Háza (Abrahamic Family House) névre hallgató épületegyüttes látványtervei szerint a három imaház egymással szemben áll hatalmas zöldövezet közepén áll majd az Egyesült Arab Emírségek (UAE) fővárosában.

Az építők reménye szerint a komplexum „a kölcsönös megértés és béke világítótornya” lesz – egy olyan régióban, amely állandó vallási konfliktusok színhelye. Átadását 2022-re tervezik, s az elképzelések szerint egyaránt lesz vallási szertartások és nemzetközi csúcstalálkozók színhelye.

A projektet Ferenc pápa év eleji történelmi jelentőségű látogatása inspirálta, amikor a helyi szunnita vallási vezetővel nyilatkozatot írt alá az „emberi testvériségről”. Ez volt az első pápalátogatás az Arab-félszigeten. Mohamed bin Zayed sejk, Abu Dhabi trónörökös hercege ezt követően jelentette be a vállalkozást.

Ezután Higher Committee of Human Fraternity néven vallásközi bizottság alakult, amely első ülését a múlt héten tartotta New Yorkban. A kiadott nyilatkozat szerint „Az épületegyüttes a tudomány, párbeszéd és vallásgyakorlás céljából létesül, mindenki számára nyitva áll. Az imahelyeken a látogatók vallási szertartásokon vehetnek részt és a szentírást hallgathatják. A vallási központoktól független negyedik helyszínen az emberek közösséget alkotnak a kölcsönös megértés és béke jegyében.”

Szaúd-Arábiától eltérően, ahol mindenféle nem-moszlim imahely tiltott, Abu Dhabiban a jelentős számban élő keresztények „diszkréten” gyakorolhatják vallásukat. Ferenc pápa az ott élő fülöp-szigeteki és indiai migráns munkaerő részéről lelkes fogadtatásban részesült. Az Emirátusok területén, Dubaiban 2008-tól működik zsinagóga – noha ez csak a közelmúltban vált köztudottá.

Az Abrahamic Family House tervpályázatát a londoni Adjaye Associates tervezőiroda nyerte. David Adjaye, az iroda vezetője így nyilatkozott: „Megilletődötten és megtisztelve vettem tudomásul a döntést. Hiszem, hogy az építészet beragyogja azt a világot, amiben élni szeretnénk, a tolerancia, nyitottság és folyamatos haladás világát. Reméljük, hogy az Emírségek fővárosában megépülő, a világra nyitott központ révén a különböző felekezetű és társadalmi hovatartozású emberek elkötelezik magukat a békés együttélés eszméjének, a jövő nemzedékeit is beleértve.”

A Daily Mail cikke nyomán Bassa László

Címkék:Ábrahámi vallások, Abu Dhabi

[popup][/popup]