„Abszurd!” – Netanjahu az ENSZ emberjogi főbiztosának beleszólásáról az izraeli törvénykezésbe

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az emberjogi főbiztos arra figyelmeztet, hogy az izraeli kormány törvényjavaslatai aláássák az igazságszolgáltatás azon képességét, hogy “a végrehajtó és a törvényhozó hatalom hatékony intézményes ellenőrzőjeként működjön”.

Volker Turk

Az ENSZ kedden sürgette az izraeli kormányt, hogy szüneteltesse az igazságügyi reform folyamatát, mondván, hogy ezzel emberi jogok védelmének gyengülését kockáztatja, mivel a javaslat drasztikusan aláássa az igazságszolgáltatás azon képességét, hogy megvédje az egyéni jogokat.

Volker Turk, az ENSZ emberjogi főbiztosa szerint a javasolt változtatások együttesen komoly veszélyt jelentenek az igazságszolgáltatás hatékonyságára és gyengítik a jogállamiságot, az emberi jogokat és a bírói függetlenséget.

Izraeli tisztségviselők élesen bírálták Turk megjegyzéseit: Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Eli Cohen külügyminiszter és Gilad Erdan ENSZ-nagykövet mind rámutattak, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának inkább az Irán, Szíria és a Palesztin Hatóság által elkövetett jogsértésekre kellene összpontosítania.

“Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elfogult és hatástalan testület” – mondta Netanjahu egy nyilatkozatában, “abszurditásként” elítélve a megjegyzéseket, és kitartva amellett, hogy kormányának a Legfelsőbb Bíróság gyengítésére tett javaslatai csak erősíteni fogják a demokráciát Izraelben”.

Az ENSZ Emberjogi Bizottságának Izrael-ellenes határozatai  (Forrás: jewishvirtuallibrary.org

“Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának főbiztosa, aki a világ egyik legtorzabb és erkölcstelenebb testületének élén áll, az utolsó, aki leckét adhat Izraelnek demokráciából” – mondta Gilad Erdan ENSZ-nagykövet saját nyilatkozatában. Az izraeli megbízott úgy érvelt, hogy Turk nyilatkozatának “nincs jogi vagy erkölcsi érvényessége, és nincs joga beavatkozni Izrael belügyeibe”.

Cohen hasonló hangot ütött meg, kijelentve, hogy “az ENSZ emberi jogi biztosa és az emberi jogok közötti bármilyen kapcsolat pusztán véletlenszerű”.

“Nem fogadunk el erkölcsi prédikációt azoktól, akik… Izraelt – a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját – jobban támadják, mint bármely más országot” – mondta Cohen a nyilatkozatában. “Izrael Állam továbbra is erős és virágzó demokrácia marad, amely megvédi az egyéni jogokat”.

Times of Israel

[popup][/popup]