Abbasz népszerűtlen – választásokat hirdet, majd elhalasztja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli 12. csatorna múlt szerdán arról tudósított, hogy az Izraeli Védelmi Erők felkészülnek a palesztin választások elhalasztását követő esetleges zavargásokra, mely utóbbiért esetleg Izraelt igyekeznek felelőssé tenni.

Mahmoud Abbas (Fotó: Wikipedia) 

Másnap Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke valóban bejelentette az eredetileg május 22-re tervezett általános választások elnapolását, mindezt azzal indokolva, hogy nem sikerült dűlőre jutni a kelet-jeruzsálemi palesztinok választási részvételét illetően. Kijelentette: a palesztin biztonsági erők készenlétben állnak, mivel zavargások várhatók Rámálláhban és Kelet-Jeruzsálemben. Utóbbit Izrael saját, egyesült fővárosa részének tartja. 15 év után ez lenne az első törvényhozó testületi választás Palesztinában.

Az izraeli véderő déli parancsnoksága ugyancsak felkészült a Gázai-övezet határán várható összecsapásokra, hangzott el a tévériportban.

Az izraeli média szerint a Gázát uraló Hamász terrorista szervezet nyilatkozata úgy hangzik: “Jeruzsálem kérdése vörös vonal” – azaz a választásokat nem lehet megrendezni a kelet-jeruzsálemi szavazás nélkül, mivel az a palesztinok jogfosztottságát jelentené. Izrael és Gáza között a folyamatos rakétatámadások és ellencsapások közepette egyre nő a feszültség.

Hogy a Hamász fölháborodását valamelyest tompítsa, Abbász két magas rangú képviselőjét küldte Katarba és Egyiptomba azért, hogy ezek az országok gyakoroljanak nyomást a terrorszervezetre a feszültség csökkentése céljából. A legutolsó általános választások 2006-ban a Hamász nagyarányú győzelmét hozták. A megalakult egységkormány nem bizonyult hosszú életűnek, nemzetközi elismerést nem kapott. A 2007. évi polgárháború azzal végződött, hogy a Hamász kiszorította a Fatahot Gázából a Nyugati Partra. A 2010-ben esedékes választásokat nem tartották meg.

A 13. csatorna felmérése alapján a palesztinok 32%-a Hamászt támogatja, míg 17%-uk a Fatah híve. További 13.9% az Abbász riválisának számító Mohammad Dahlan listájára szavazna. A július 31-ére tervezett elnökválasztás favoritja Ismail Haniyeh, a Hamász vezére (28%), míg Abbász mindössze 11%-ot kapna.

Amikor a népszerűtlen Abbász januári rendeletében kiírta a választásokat, a megfigyelők többsége a lépést csökkenő legitimitásának megállítására irányuló húzásnak tartotta. Az emberek mégis komolyan vették – egészen az utóbbi napokig, amikor felmerült az elhalasztás esélye.

A palesztinok azzal a kéréssel fordultak az izraeliekhez, hogy 6300 kelet-jeruzsálemi lakos a postahivatalokban adhassa le szavazatát. Az Izrael és a PFSZ közötti oslói egyezmény értelmében a palesztinok az arra kijelölt postahivatalokban szavazhatnak. Az erre vonatkozó kérelemre az izraeli hatóságok részéről nem érkezett válasz. A Fatah Központi Bizottságának ülésén Abbász megerősítette, hogy enélkül nem lesznek választások. Általános a vélekedés, hogy az izraeli hallgatás lehetőséget nyújt a mostani elnöknek arra, hogy a választások elnapolásával elkerülje a súlyos vereséget.

Múlt kedden Alon Bar, az izraeli külügyminisztérium politikai igazgatója 13 európai ország nagykövetével találkozott és azt kérte, hogy ne üljenek fel az Abbász környezetéből származó állításnak, miszerint a zsidó állam beavatkozik a palesztinok ügyeibe. A választásokat Izrael a palesztinok belügyének tekinti.

A palesztin választási bizottság szerint a Kelet-Jeruzsálemben élő mintegy 150 ezer szavazásra jogosult palesztin szavazhat a város környéki településeken, részvételükhöz nincs szükség Izrael jóváhagyására. Ehhez képest eltörpül a 6300 kelet-jeruzsálemi szavazó.

 

Times of Israel – Bassa László

Címkék:palesztin választások

[popup][/popup]