„A zsidók égnek a legjobban!” – éneklik belga szurkolók egy felvételen

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika, Sport

A szóban forgó huligánok a Brugge FC csapat kemény magját alkotják. Miután a felvétel nyilvánosságra került, a klub vezetése „határozottan elítélte” ezt a magatartást.

Képünk illusztráció: belga szurkolók a Belgium-Brazília meccset nézik kivetítőn az oroszországi világbajnokság idején. (AFP Photo/Belga/Nicolas Maeterlinck)

Az augusztus 26-án készült felvételt a La derniere heure című, francia nyelvű lap hozta nyilvánosságra e hét szerdáján.Ezen több tucat Brugge szurkoló látható, amint a brüsszeli Anderlecht fölött aratott győzelmet ünneplik, miközben Flamand nyelven ezt skandálják: „Az apám kommandós volt, az anyám SS-tag, ketten együtt égették a zsidókat, mert a zsidók égnek a legjobban”.

A nótáról első ízben 2015-ben jelent meg tudósítás, Hollandiában és Belgiumban terjedt el az utóbbi években. A szurkolók különösen akkor éneklik előszeretettel, ha zsidónak tekintett csapat az ellenfél. Legutóbb az Anderlecht elleni meccsen üvöltözték e rigmust, noha az Anderlecht nem számít a történeti hátterű csapatok közé.

 

Football fans chant antisemitic slurs celebrating FC Brugge victory

Video credit: dh.be Last August, FC Brugge defeated Anderlecht in a match. To celebrate Brugge fans chanted, “my father was part of a commando, my mother was SS, and together they burned Jews because Jews burn the best.”

De a rigmus felcsendült már egy amszterdami érettségi banketten is, 2016-ban.

A Brugge FC hivatalos állásfoglalást tett közzé, amiben „határozottan elítélik az ilyen viselkedést”. Közleményük szerint a felvételen látható szurkolók közül többet azonosítottak és kitiltották őket a csapat standionjából.

Michael Freilich, az Antwerpenben megjelenő Joods Actueel nevű zsidó újság főszerkesztője fogta magát és szerdán elment a Brugge FC stadionjához egy csomag Holokauszt áldozatokat ábrázoló fényképpel és felkérte a klub vezetését, hogy ezt osszák szét a szurkolók között.

Az Európai Zsidó Kongresszus felszólította a helyi és a nemzetközi futball vezetőket, hogy az ilyen antiszemita uszítók ellen léptessen életbe keményebb büntetéseket.

[popup][/popup]