A vezérkari főnök Netanjahunak: baj lehet, ha tovább terjed a tartalékosok szolgálatmegtagadása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izraeli Hadsereg (IDF) nemrég kinevezett vezérkari főnöke, Herzi Halévi figyelmeztette Netanjahut, hogy a tartalékosok szolgálatmegtagadása – tiltakozásul a jogi átalakítás ellen – tovább terjedhet a hadseregben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter feladja a parancsnoki váll-lapot Herzi Halevire, az IDF új vezérkari főnökére a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2023. január 16-án. (Fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Halevi elmondta a miniszterelnöknek, hogy a hadsereg műveleti képessége sérülhet, ha a tendencia továbbterjed, és ezt az aggodalmat Gallant védelmi miniszter is megerősítette, aki kompromisszumra szólított fel az igazságügyi reformmal kapcsolatban.

Ez derül ki a beszélgetésből kiszivárgott információkból, amelyeket a héber média vasárnap közölt.

“Nagyon aggaszt a szolgálatmegtagadás terjedése, és a szolgálatmegtagadásról szóló vita. Már ez is károsíthatja az IDF műveleti képességét” – mondta állítólag Halevi Netanjahunak.

A jelentések szerint Halevi szinte azonos figyelmeztetést osztott meg Yoav Gallant védelmi miniszterrel, aki szintén továbbította azt Netanjahunak.

Korábban a nap folyamán az izraeli légierő egyik vadászrepülőgép-századának szinte valamennyi tartalékos tagja bejelentette, hogy nem jelenik meg a hétre tervezett egyik kiképzésükön, tiltakozásul a jogi átalakítás ellen. Ez volt a tartalékosok legújabb és legjelentősebb csoportja, akik bejelentették ezt a lépést.

A 12-es tévécsatorna jelentése szerint a Netanjahuval folytatott beszélgetése során Halevi visszautasította, hogy Netanjahu “anarchistáknak” bélyegezte a tiltakozó tartalékosokat. A csatorna szerint mégis azt mondta, hogy a közelmúltban továbbított egy üzenetet az IDF magas rangú tisztjeinek, amelyben arra utasította őket, hogy beszéljenek katonáikkal a tiltakozásokról és álljanak ki a dezertálás ellen.

Halevi és Gallant beszélgetéséről, amely állítólag az elmúlt napokban zajlott, kevés további információt közöltek, bár a Walla hírportál idézett egy, a beszélgetés részleteit ismerő forrást, aki szerint “komolyan félő, hogy ha ez így folytatódik, nem lesz, aki a Mabam-missziókat vezesse”.

A Mabam héberül a “háborúk közötti hadjárat” rövidítése, és olyan katonai műveletekre utal, amelyeket nem hivatalos háborús időkben hajtanak végre, mint például a titkos csapások Szíriában és az iráni nukleáris létesítmények ellen.

A Walla által idézett forrás azt állította, hogy Halevi aggályai egy Netanjahuval folytatott közelmúltbeli beszélgetés során is felmerültek, de utóbbi hivatala tagadta ezt.

Az ellenzéki politikusok, köztük Jair Lapid, Benny Gantz, Gadi Eisenkot (utóbbi kettő maga is volt vezérkari főnök) megértéséről biztosította a tüntetőket, de nem támogatta a szolgálatmegtagadást, mint a tiltakozás lehetséges formáját.

Times of Israel

[popup][/popup]