„A varsói múzeum ügyében is évekig tartottak a megbeszélések”

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Interjú Takács Szabolcs Ferenc államtitkárral 

Takacs Szabolcs

Budapesten tartotta háromnapos tanácskozását az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). A szervezet elnöki teendőit idén Magyarország látja el. Ezek gyakorlati végrehajtásáért Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár felel.

Milyen témák szerepeltek az IHRA napirendjén?

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA) azért jött létre, hogy a Holokauszt emlékezetének bonyolult kérdésében a tagországok közös normatívát alakítsanak ki. Ebbe sok minden beletartozik, így az egyes tagországok képviselői a magyar elnökség 2015. június 8-11. között megrendezésre kerülő budapesti plenáris ülésén beszámoltak oktatási projektekről, kutatásokról és múzeumi programokról is. Szó esett, bár az antiszemitizmus elleni küzdelem nem tartozik az IHRA fő profiljába, a sajnálatos és tragikus európai fejleményekről, vagyis a Párizsban és Koppenhágában idén elkövetett gyilkosságokról.

Az IHRA delegátusai nagy érdeklődést mutattak a magyarországi fejlemények iránt, mint amilyen a jelenleg gazdátlan Páva utcai Holokauszt Emlékközpont vagy a Sorsok Háza félbemaradt projektje. Ez ügyben Ön mit tudott mondani nekik?

A Miniszterelnökség álláspontját, amit Lázár János miniszter úr korábban a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevőinek, most pedig az IHRA delegátusainak június 9-én a Dohány utcai Zsinagógában tartott beszédében kihangsúlyozott: Magyarországon bármilyen Holokauszt-múzeum csak úgy jöhet létre, ha az a magyar zsidó szervezetek támogatását élvezi. Az IHRA szakértői is tudnak ebben segíteni, a magyar zsidó szervezetek pedig rendszeres kapcsolatban állnak velük.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontnak huzamos ideje nincs vezetése és az egész intézmény alig mutat valami életjelet – ezt az IHRA egyik vezetője, Mark Weitzman is a problémák között említette.

Az IHRA ilyen mélységben nem foglalkozik a magyar ügyekkel. A lényeg az, hogy a Páva utcai Emlékközpont üzenete minden érintett számára elfogadható. Mi minden érintettel konzultálunk, ahogy az a Zsidó Közösségi Kerekasztalon is elhangzott, és próbálunk a megoldandó kérdésekre választ találni. A Miniszterelnökségen van, aki figyeli ezeket a folyamatokat és a döntéseket előkészíti. IHRA elnökségünk június 8-i kísérőrendezvényét pedig a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartottuk.

A Páva utca ügyében tehát semmi konkrét lépésről nem esett szó?

Konkrétan nem vitatta meg az IHRA. A lényeg az, hogy az intézmény nemzetközileg elfogadott narratívát képviseljen. Ezt kérte az IHRA, de a kinevezésekbe már nem szól bele. Azt várja el csupán, hogy ez ügyben a kormány konzultáljon az érintett szervezetekkel.

Ha jól tudom, most nem folyik semmilyen konzultáció.

Az ilyen konzultáció hosszadalmas folyamat: a washingtoni Holokauszt múzeum vagy a varsói Zsidóság történeti múzeuma ügyében is évekig tartottak a megbeszélések. Magyarországon sem lehet ez másképp.

 Ha ilyen hosszú tárgyalásokra számít, akkor nyilván a Sorsok Házának ügyét is ennek keretében akarják rendezni.

Igen, a Sorsok Háza és a Holokauszt Emlékközpont ügyét együtt kell kezelni. A Sorsok Háza épületét bemutattuk a delegátusoknak. A két projekt nem elválasztható, mondhatni, egy csomagban vannak.

A Sorsok Házának még a koncepciója is bizonytalan, viszont a Páva utca kiállítása készen áll. Oda sem fognak új igazgatót kinevezni?

Ezt nem mondanám. Mi azt ígértük, hogy a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont és a Sorsok Háza együttműködik majd egymással és a kettő között nem lesznek feszültségek. A két intézmény kiegészíti majd egymást, mert például a Páva utcai intézmény az épület jellegéből fakadóan is, nem elsődlegesen oktatási központként jött létre. Az IHRA ezt elfogadta.

Mark Weitzman felemlítette, hogy a washingtoni magyar nagykövet fogadta a Jobbik ott tartózkodó delegációját…

Ez a kérdés nem szerepelt az IHRA napirendjén.

Várható a Sorsok háza ügyében valamilyen konkrét lépés a közeljövőben? Akár a kiállítás forgatókönyvével, akár az intézmény vezetésével kapcsolatban…

A korábban már említettek szerint: a konszenzus kialakítását szolgálják a megtett és a jövőben várható lépések.

[popup][/popup]