„Várjuk a konkrét lépéseket”

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

“Értékeljük a kormány együttműködési készségét… de várjuk a konkrét lépéseket.”

Budapesten tartja háromnapos tanácskozását az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). A szervezet Holokauszt-tagadás és antiszemitizmus ügyeivel foglalkozó bizottságának elnökével, Mark Weitzmannal beszélgettünk.

Mark Weitzman (Fotó:  Ignatius Press)

Mark Weitzman (Fotó: Ignatius Press)

Miről tanácskozik az IHRA Budapesten?

Mint mindig, vannak megtárgyalandó aktuális ügyek. De ezen túl az IHRA részéről nagy az érdeklődés a magyarországi fejlemények iránt. Elsősorban persze a Holokauszt emlékezete és az antiszemitizmus kérdése foglalkoztat bennünket. Pozitívan értékeltük Lázár János tegnap elhangzott beszédét és Takács Szabolcs államtitkárral folytatott beszélgetéseinket is. Ugyanakkor problémákat is látunk: a Páva utca Holokauszt emlékközpontnak huzamos ideje nincs vezetősége és az egész intézmény rendkívül passzív. Hasonlóképpen gondot okoz nekünk, hogy a Sorsok háza körül sincsen semmi új fejlemény, nem tudjuk, hogyan folytatódik a projekt. Pozitívan értékeljük Lázár János nyilatkozatát, miszerint a zsidó közösség akarata ellenében nem valósítják meg a kiállítást, de sajnos azóta új fejlemény nincs. Értékeljük a kormány kinyilvánított együttműködési készségét, Takács államtitkár úr pozitív gesztusait, de várjuk a konkrét lépéseket.
Megjegyzem ugyanakkor, sajnálatosnak tartjuk, hogy a washingtoni magyar nagykövet fogadta a Jobbik ott tartózkodó politikusait. Én magam ezt el is mondtam a nagykövet asszonynak, aki azt válaszolta, hogy ő, aki minden magyart képvisel Amerikában, nem térhetett a találkozó elől, amely azonban rövid volt és közös fénykép sem készült. Ám akárhogy is történt, a Jobbik PR-osai széles körben reklámozták a találkozót.

Milyen konkrét lépéseket szeretnének látni?

Immár jó ideje nem történik semmi. Mi annak idején a Páva utcai Holokauszt emlékközpontot az egyik legjobb ilyen jellegű európai intézmények neveztük. Az intézmény körül jó ideje nagy a csend. Hallottunk olyan hírt is, hogy majd felélesztik, hallottunk olyan hírt is, hogy integrálják a Sorsok Házába – de semmilyen konkrét döntésről nincs tudomásunk. Most már valaminek történnie kellene.
A kormány képviselőinek pozitív hangvétele optimizmusra ad okot, de éppen egy negatív fordulatot sem tartok kizártnak. Végül is néhány évvel korábban ugyanez a kormány nevezte ki Schmidt Máriát a Sorsok Háza projekt élére, ez a kormány jelölt egy antiszemitát római nagykövetnek. (A jelölt, Szentmihályi Szabó Péter, a személye miatt kirobbant botrány nyomán visszalépett. A szerk.) Régóta foglalkozom magyarországi ügyekkel, így tehát kollégáimmal óvatosak vagyunk.

A Chabad Lubavics mozgalom magyarországi honlapja kritikus hangon számolt be az IHRA budapesti üléséről, kifogásolva, hogy a magyarországi zsidó szervezeteket nem hívták meg a tanácskozásra.

Ez a kifogás az IHRA munkájának félreértésén alapul. Budapesti ülésünk nem tudományos, hanem munkakonferencia, így nem is nyilvános. Az IHRA nem is zsidó szervezet, noha deklarált célja a Holokauszt emlékezetének őrzése. Az IHRA-t a tagállamok kormányai tartják fenn, az ülésen részt vevő, többnyire 5-7 fős nemzeti delegációk is a kormányoktól kapják kinevezésüket. A delegációk tagjai Holokauszt-oktatással, kutatással foglalkozó szakemberek, nem feltétlenül zsidók. Az amerikai delegációt is a State Department jelöli ki. Természetesen a jelölésnél tekintettel vannak a zsidó szervezetek érzékenységére, de az IHRA nem nekik tartozik elszámolással, hanem a delegáló kormányoknak. Így tehát számtalan fontos zsidó személy és szervezet van, aki nem kapott meghívást.

*

Az IHRA magyar elnökség munkáját a Miniszterelnökség miniszteri biztosaként irányító Takács Szabolcs Ferenc államtitkár, ígérete szerint rövidesen szintén nyilatkozik lapunknak a témában.

[popup][/popup]