A „varsói haláltábor”, ami nem létezett

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

2004-ben megjelent egy szócikk a Wikipedián egy Varsó környéki náci haláltáborról, ahol állítólag 200 ezer lengyelt gyilkoltak meg, és ahol gázkamrák is működtek volna. Mielőtt most augusztusban eltávolították, a szócikk már tucatnyi nyelven volt elérhető és a “Warsaw Concentration Camp” szócikket mintegy 500 ezren keresték fel. A Haaretz azonban két napja terjedelmes írásban bizonyította, hogy az áldozatok száma aránytalanul eltúlzott, gázkamrák pedig Varsóban soha nem léteztek.

Egy varsói láger foglyai felszabadulásuk után (forrás: Opracowanie Zbiorowe)

A bizonyítékok hiányát a Wikipedia szócikkben úgy kerülte meg, hogy azt írta: a lágerről szóló iratok megsemmisültek és a gázkamrákat pedig fölrobbantották.

A Haaretz szerint a lengyel nacionalisták mindent megtesznek Lengyelország jó hírnevének védelmében. Igyekeznek a Holokausztot kizárólagos náci bűnként feltüntetni, a lengyeleket egyedüli áldozatként bemutatni, és tagadják részvételüket a zsidók üldözésében. A parlament törvényt fogadott el, amiben a lengyel nemzet felelősségét kizárják. Az ügy kapcsán izraeli és lengyel politikusok között régóta erős a feszültség.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt nagyarányú kampányt indított a Holokauszt idején elpusztult zsidók vagyoni kárpótlási igényeinek érvényesítése ellen. Májusban több ezer lengyel nacionalista vonult az USA varsói nagykövetsége elé tiltakozásul az amerikai nyomás ellen, amely a kárpótlás ügyében nyomást gyakorol a lengyel kormányzatra. Az utóbbi időben ez volt a legnagyobb zsidóellenes megmozdulás.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:"Varsói haláltábor", holokauszt, lengyel nacionalizmus

[popup][/popup]