A tíz legbefolyásosabb zsidó közéleti személyiség 2022-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A nagyobb zsidó lapok évről-évre közzétesznek hasonló listákat. Az alábbi összeállításunk a Jerusalem Post listája alapján készül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a 2022-es 1. helyezett

 

1. Volodimir Zelenszkij

Az ukrán elnökből ikon lett a hazáját ért támadás és a háborúban tanúsított bátorsága okán. Nem menekült el, hanem fegyvert követelt a világtól. A médiumokat és diplomáciát használta saját fegyverként. A vasfüggöny 1980-as években bekövetkezett lehullása óta a legnagyobb változást hozta a kelet–nyugat kapcsolatokban.

Szerepe volt a NATO bővítésében, az Oroszország elleni szankciók bevezetésében: a Nyugat egységesebb, elszántabb, célratörőbb lett. Zsidó származása nem sokat számított, amikor az óvatos izraeli vezetés – az orosz katonai jelenléttől tartva a szomszédos Szíriában, és az oroszországi zsidóság biztonságát féltve – megtagadta a hatékony fegyverszállítást Ukrajnának.

 

2. Jaír Lapid

Pályafutása utolsó tíz éve göröngyös út volt a hatalomig. Jelentős mértékben tapasztalatának, rátermettségének, kompromisszumkészségének köszönhető a jobbközép koalíciós kormány megalakítása, aminek külügyminisztere, majd rotációs alapú miniszterelnöke lett.

Az év márciusában sikerült értekezletet összehoznia a Negevben arab és amerikai kollégáival. Az Al-Dzsazíra újságírójának lelövését követően is hangsúlyozta Izrael jogát biztonsága megőrzéséhez. Pártjára, a Jes Atídra nehéz választás vár novemberben, amikor a szavazók a másfél éves kormányzásról is véleményt mondanak majd.

 

3. Élisabeth Borne

Franciaország második női miniszterelnöke a Holokauszt túlélő Joseph Bornstein gyermeke, aki lengyel zsidóként bátyjaival együtt került koncentrációs táborba, majd a háborút követően kapott francia állampolgárságot. Lánya építőmérnök lett, majd a párizsi városházán dolgozott, később pedig különböző kormányokban volt közlekedési, környezetvédelmi és munkaügyi miniszter.

Amikor megkérdezték, mi vonzotta a tanuláshoz, azt mondta, hogy amikor nehéz élete volt, és a magánélete sem volt rendben, a tudomány nyújtott számára némi vigaszt. És még az édesapjára gondolt, aki nem tudta földolgozni Auschwitzot, és öngyilkos lett.

 

4. Tom Nides

Az USA nagykövete a vele készült interjúkban nem csupán a megbonthatatlan amerikai-izraeli kapcsolatokról beszél, de arról is, hogy menyire fontosnak tartja, hogy Izrael megőrizze zsidó és demokratikus jellegét. „Biden elnök saját magát cionistának tartja. Az ő küldötteként feladatomnak tekintem, hogy ezt a kapcsolatot jó időkben és rossz időkben egyaránt ápoljam. Komolyan veszem a küldetést.”

Nides bírálja Iztaelt, amikor tudósokat nem engednek be a Nyugati-parti egyetemekre, hogy ott előadásokat tartsanak. Az USA soha nem engedi meg, hogy Iránnak atomfegyvere legyen – nyilatkozta. Az amerikaiak támogatják az izraeli-libanoni tárgyalásokat a tengeri határokról.

 

5. Benjamin Netanjáhu

Netanjáhu ügyes húzásai és támogatóinak láthatólag határtalan lelkesedése és verbális támogatása meglehetősen sok jobboldali törvényhozót tántorított el a meglehetősen vegyes koalíciótól, ami júniusban a jobbközép kormányzat széteséséhez és új, novemberi választások kiírásához vezetett.

Bár 2009 óta első ízben Netanjáhu nem hivatalban lévő miniszterelnökként fut neki a választásoknak, a legtöbben őt tartják a legalkalmasabb vezetőnek és pártja változatlanul a legnagyobb. Mindez annak ellenére, hogy bírósági eljárás folyik ellene korrupció vádjával, és a múlt évi Meron hegyi 45 halálos áldozatot követelő balesetért is felelősségre vonható.

Most, 73 éves korában is fáradhatatlanul járja az országot és kampányol. Arra készül, hogy visszaköltözzön a Balfour Street-i rezidenciára, ahol 15 évet töltött, ebből 12-őt megszakítás nélkül. Hogy sikerül-e rekordot döntenie, megtudjuk novemberben.

 

6. Dana Walden

„Pompás mostanában a tartalomipar részesének lenni.” – nyilatkozta a Varietynek.

A Disney General Entertainment Content igazgatójaként, Walden felügyeli a Disney általános szórakoztató- és hírműsorok tartalmát és olyan műsorokét, mint a Hulu, ABC Entertainment, National Geographic Content stb. A Disney+ nemrégiben jutott el Izraelbe. Korábban a Fox Television Group elnöke és ügyvezetője volt, ez idő alatt a Fox Broadcasting Company a negyedik helyről az élre tornázta föl magát.

A Disneyhez az után került, hogy 25 évet töltött a 21st Century Foxnál. Felügyelete alatt a stúdiók 184 Emmy díjat, 29 Golden Globe díjat, 17 Screen Actors Guild díjat, 24 Peabody díjat és Humanitas díjat söpörtek be.

Anyai nagyanyja Rose Freedman, 2001-ben 108 éves korában távozott az élők sorából. Ő volt az 1911. évi New Yorki inggyár tűzvész legidősebb túlélője. Életét saját lélekjelenléte mentette meg.

 

7. Ronald Lauder

Ronald S. Lauder, 2007 óta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. Hangját gyakran hallatja a tiszta erkölcs nevében, és jelentős befolyást gyakorol az Izraellel és a diaszpórával kapcsolatos ügyekre, különösen az USÁ-ban, ahol él.

A 106 országban képviseletet fönntartó WJC elnökeként gyakran találkozik államfőkkel, miniszterelnökökkel és kormányzati tisztviselőkkel Velük akikkel a zsidókkal és zsidó közösségekkel kapcsolatos ügyeket tárgyal meg; szókimondásáról nevezetes. Kiáll a zsidó állam fontosságáért és támogatja, különösen olyan esetekben, amikor állampolgárait bántódás éri, és elősegíti a zsidó közösségek fejlődését szerte a világon.

Nemzetközi filantróp, befektető, műgyűjtő és egykori köztisztviselő minőségben Lauder számos esetben bizonyította mély elkötelezettségét a judaizmus irányában, jótékonykodási akciók alkalmával Izraelben, az USÁ-ban és másutt a világban.

1983 és 1986 között Lauder az Egyesült Államok NATO- és európai ügyekért felelős államtitkár-helyettese volt a védelmi minisztériumban. 1986-ban Ronald Reagan elnök nagykövetnek nevezte ki Ausztriába. Szolgálata idején a két ország között szoros diplomáciai kapcsolatok létesültek.

1987-ben létrehozta a Ronald S. Lauder Foundationt. Az alapítvány zsidó iskolákat, táborokat és közösségi központokat létesített Ausztriában, Belaruszban, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában.

 

8. Antony Blinken

A külügyminiszter számára a 2022. év az Afganisztánból történő kivonulás következményeinek fölszámolása és az afgán menekültek USA beli letelepítése jegyében indult, amit a bürokrácia alaposan gátolt.

Blinken számára az év során a legnagyobb kihívást az ukrajnai háború jelentette. Az USA számos szankciót vezetett be az oroszok ellen, többek között az energia- és bankszektorban. A szakértők arra számítottak, hogy ezek, az EU-val egyeztetett szankciók a meglepetés erejével hatnak Vlagyimir Putyin orosz elnökre, aki nem számít a Nyugat közös föllépésére. Másrészt a szankciók tovább mélyítették a globális energiaválságot, és összefüggésben vannak a magas inflációval.

Blinken diplomáciai küldetése magában foglalta Kijevbe tett látogatásait, az USA és Ukrajna együttműködését és erőfeszítéseit Svédország és Finnország befogadására a NATO-ba.

A külügyminiszter feladata volt az Iránnal 2015-ben kötött atomalku újratárgyalásának irányítása. Miközben a JCPOA ismét napirendre került, a tárgyalásokat elhalasztották – legalább is a novemberi időközi kongresszusi választások utánra.

 

9. Rivka Friedman-Feldman

Benjamin Netanjáhu korábbi miniszterelnök nem volt túl boldog, amikor megtudta, hogy nyilvános korrupciós perében az elnök Rivka Friedman-Feldman lesz a jeruzsálemi körzeti bíróságon. Ő ugyanis szerepelt azoknak a bíróknak a rövid listáján, akik Ehud Olmert miniszterelnök ügyét tárgyalták anno, és börtönbüntetésre ítélték.

Akkor Friedman-Feldman nem hagyott kétséget a felől, hogyan viszonyul a bűnösséggel vádolt közszereplőkhöz. Azt írta, hogy egyetért Olmert elítélésével, sőt egy lépéssel tovább is ment. Kijelentette, hogy ha az eredeti bírói testület tagja lett volna, ami fölmentette őt (mint ahogyan az volt a Talansky-ügy újratárgyalásán), már akkor is büntette volna Olmertet.

Amikor Olmert ügyében ítélet született, a testület elismerte a miniszterelnök érdemeit, ám a verdiktben az is szerepelt, hogy az ügyészség börtönbüntetésre ítélte, hogy ezzel visszaállítsa a közvélemény hitét az államrendben.

 

10. Adena Hefets

35 éves korára sikerült a JP ötvenes listájára fölkerülnie, ami nagy bravúrnak számít.

BS fokozatot politikai elemzésből a Cornell Universityn, MBA-t a Stanfordon szerzett. Goldmann Sachs-nál volt szakmai gyakorlaton, a Merrill Lynchnél banki szakmai elemzőként dolgozott. Jelenleg a Divvy Homes cég ügyvezetője.

Hogyan segíti a vállalkozás a kevéssé tehetős amerikaiakat az otthonhoz jutáshoz?

A Divvy kuncsaftjai kiválasztják a kedvükre való házat. A cég fölépítteti, és bérbe adja nekik, miközben ők összegyűjtik a foglalót. A cél az, hogy a vásárló végül hagyományos jelzálogkölcsönhöz juthasson.

[popup][/popup]