A tiltakozások hatására sem a megemlékezést, sem a Horthy-misét nem tartják meg

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

“Eszünkbe nem jutott, amikor elkezdtük a szervezést, hogy ez a dátum épp a Holokauszt Emléknapjára esik – fogalmazott Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke az interjúban, melyben a tiltakozások hatására bejelenti, hogy lemondják a Horthy Miklós emlékére meghirdetett szentmisét.

Osztie Zoltán plébános

“Ez a hétvége állt legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy épp az Auschwitz-cal kapcsolatos nemzetközi emléknap is erre a dátumra esik. Ezt akár fel is lehet róni nekünk, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve döntés született arról, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartjuk meg.” – nyugtatja meg a közvéleményt Osztie.

Rosszindulatú feltételezésnek nevezi a plébános, hogy “feszültséget akartak volna kelteni Horthy Miklós tevékenysége és a holokauszt emléke között”, és azt is helytelennek ismeri el, ha valaki az egyházi jellegű aktusokat politikai üzenetekkel keveri össze. Ezért is “különült volna el a megemlékező beszéd és a szentmise” rendezvényükön.

*

Lapunk elsőként tette közzé tiltakozását az auschwitzi láger felszabadulásának emléknapjára, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapra időzített Horthy-szentmisével kapcsolatban, melyen az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor is részt vett volna. Cikkünk nyomán a hazai és a nemzetközi sajtó is megütközve adta közre a hírt, tiltakozáshullám indult el.

A Belvárosi Plébánia és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége először felemás módon utasította el a kritikát, azzal érvelve/mentegetőzve, hogy megemlékezést terveztek az auschwitzi áldozatokról is, miközben közleményükben másutt azzal érveltek, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy január 27-e a Nemzetközi Holokauszt Emléknap.

A tiltakozások megtették hatásukat, a rendezvény elmarad.

Szeretnénk hinni benne, hogy nem csupán kormányzati felismerés, és a szervezőkre nehezedő nyomás áll a döntés mögött, hogy jobb a botrányt elkerülni.

Szeretnénk hinni abban, hogy a keresztény egyházi és jobboldali politikai vezetők elgondolkodnak, lehet-e félmillió magyar zsidó diszkriminációjáért, kifosztásáért és deportálásáért politikai felelősséget viselő Horthy Miklósra úgy emlékezni, mintha nem viselne történelmi felelősséget.

Szeretnénk hinni a vészkorszak áldozataival valóban együttérzésre képes Magyarországban.

[popup][/popup]