Ellentmondásos mentegetőzés a Horthy-szentmise kapcsán

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Belpolitika, Politika

A Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Budapest-belvárosi csoportja reagált a lapunkban és más fórumokon megjelent éles kritikákra, amelyek bírálták, hogy a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon, január 27-én “szentmise keretében emlékeznek a 150 éve született Horthy Miklós néhai kormányzóra és menyére, munkatársára a 100 éve született özv. Horthy Istvánné Edelsheim-Gyulai Ilona grófnőre”.

A rendezvény korántsem puszta egyházi aktus, hiszen a meghívó szerint emlékező beszédet mond Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

A kritikák a botrányos időzítésen túl szóvá tették, hogy az állam hivatalos képviselője, az Országgyűlés alelnöke is jelen lesz a meghívó szerint az eseményen.

Egy olvasónk levelet írt a Plébánia vezetőségének, amire az alább faximilében közölt választ kapta, mely majdnem szöveg-azonosan megjelent a Keresztény Értelmiségiek honlapján is.

“Fel sem vetődött annak gondolata” – írják közleményükben -, hogy a szentmise időpontja “megegyezik az auschwitzi haláltábor felszabadításának emléknapjával”, és “a tudatosság feltételezése rosszindulatú következtetés”.

Ugyanakkor, a válasz egy másik pontján így fogalmaznak: “a nemzetközi emléknaphoz kapcsolódóan, az ártatlanul elhurcolt auschwitzi áldozatokra is” emlékeznek.

Nem értjük, hogyha a nemzetközi emléknaphoz kapcsolódóan az auschwitzi áldozatokra is emlékeznek, akkor hogyhogy “fel sem vetődött annak gondolata”, hogy a szentmise időpontja megegyezik az auschwitzi haláltábor felszabadításának emléknapjával.

Lehetséges volna, hogy mindez csak utólagos mosakodás, tegnapról mára virradóra kitalált gesztus?

Válaszra vár az a kérdés is: mit keres az Országgyűlés alelnöke a rendezvényen; annak az államnak a hivatalos képviselője, melynek néhány másik képviselője bizonyosan jelen lesz a nemzetközi Holokauszt emléknap rendezvényén, aminek időpontjáról tehát – legalább – az állami adminisztrációnak hivatalos tudomása kellett, hogy legyen.

És még egy észrevétel. A szervezők közleménye szerint:

“A szentmisénk célja, hogy igazolja, nincs ellentét a kormányzó iránti tiszteletadás és az áldozatokra való megemlékezés között. E kettő a keresztény imádság keretében feloldható.”

Egyrészt tehát tiszteletet adnak annak a kormányzónak, aki tétlenül végig-asszisztálta a vidéki zsidóság deportálását, másrészt megemlékeznek a deportáltakról is, akik (egyebek között) éppen ennek az embernek a bűnös tétlensége következtében pusztultak el. A szervezők szerint a kettő között nincs ellentét. Egyszerre lehet megemlékezni a meggyilkoltakról és arról az emberről, aki mindezért nem elhanyagolható felelősséget visel.

Szerintünk a kettő között igenis van ellentét.

*

Alább a Plébániatemplom válasza faximilében, mely némi módosítással megjelent a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége honlapján is:

 

[popup][/popup]