A terroristák hozzátartozóinak szánt pénzt mostantól az áldozatok hozzátartozói kapják

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A kormány előzetes döntésének megfelelően Becalel Szmotrics pénzügyminiszter vasárnap aláírta annak a 139 millió sékel adóbevételnek a lefoglalásáról szóló rendeletet, amely adót Izrael a Palesztin Hatóságnak átutalt adóbevételből levon.

Becalel Szmotrics

Az ügyről az ujkeletlive tudósít. Ez megfelel annak az összegnek, amit a Palesztin Hatóság évente a meghalt vagy börtönbüntetésüket töltő terroristák családtagjainak átutal. Az elkobzást követően ezt részben átutalják a palesztin terrortámadásokban megölt izraeliek családjainak, az ügyben indított jogi perekkel összhangban.

A biztonsági kabinet pénteken szavazta meg a Palesztin Hatóság elleni szankciósorozatot, válaszul Rámalláh múlt heti sikeres Izrael elleni kezdeményezésére az ENSZ-ben.

A miniszterek által jóváhagyott intézkedések között szerepelt:

  • a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóbevételek lefoglalása és a palesztin terrorizmus izraeli áldozatainak való továbbítása
    • a palesztin építkezések befagyasztása Júdea és Szamária C-zónában
    • bizonyos palesztin VIP-jogosultságok eltörlése

Szmotrics a rendelet aláírása után tartott  sajtótájékoztatón az újságírók kérdésére, miszerint a rendelet a Palesztin Hatóság összeomlását eredményezheti, azt válaszolta, hogy amíg a Palesztin Hatóság bátorítja a terrort, és ellenségnek számít, addig nem áll érdekemben, hogy tovább létezzen.

A meggyilkoltak családjai számára nincs vigasz, de van igazságszolgáltatás – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A terrorizmus ellensúlyozására a korábbi kormányok már kezdeményeztek hasonló levonásokat, az erre vonatkozó 2018-as törvények alapján, de ez az irányelv csak részben volt fenntartható, mivel a védelmi tisztviselőkkel egyetemben a politikai vezetések tisztában voltak azzal, hogy a Palesztin Hatóság amúgy is veszélyesen közel áll a pénzügyi összeomláshoz.

A biztonsági kabinet határozata jelentős eltérést mutat az előző kormány politikájától, amely több szempontból is a Palesztin Hatóság megerősítésére törekedett, attól tartva, hogy összeomlása csak lökést ad a szélsőségesebb palesztin erőknek, például a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetnek.

A védelmi szervezetek hangsúlyozzák Izrael biztonsági koordinációjának fontosságát a Palesztin Hatósággal, és arra sürgetik az egymást követő kormányokat, hogy akadályozzák meg a Palesztin Hatóság szétesését.

Szmotrich a sajtótájékoztatón arra is rávilágított, hogy amíg a Palesztin Hatóság a megállapodásoknak megfelelően működik, gondoskodik a civil életről és az izraeli biztonsági szervekkel együttműködve meghiúsítja a terrorcselekményeket, addig természetesen lehetséges a kapcsolat a hatósággal.

Mindezt azzal a feltétellel, hogy a hatóság nem folyamodik terrorhoz, – tette hozzá.

Avi Mozesz, a terrorizmus áldozatai országos szervezetének vezetője méltatta a fontos döntést, de hozzátette, hogy ez csak az első lépés a támadásokban megsérültek számos követelése között.

Ron Alon, a 2002-es jeruzsálemi terrortámadás során megölt áldozatok egyik hozzátartozója történelminek nevezte a rendeletet, megerősítve Szmotrich korábban elhangzott nyilatkozatát, miszerint igazságot szolgáltatnak a terror áldozatainak, és elrettentik a jövőbeni potenciális támadókat.

Teljes cikk

[popup][/popup]