A távozó védelmi miniszter utódjának: ne engedjen politikai beleszólást a hadsereg ügyeibe

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Minthogy Becálel Szmotrics miniszteri rangban fogja irányítani a polgári ügyeket a Nyugati-parton, a leköszönő védelmi miniszter a „védelmi intézmény szétesésének” veszélyére figyelmeztetett utódjának beiktatási ünnepségén, a polgári év első napján.

Joáv Galant és Benny Gantz

A távozó Benny Gantz a likudos Joáv Gallantnak munkájához sikert kívánt.

„Emelj magas és erős védelmi falat a Cahal és a politikai befolyásolás közé, nehogy a védelmi intézmény a politika által befolyásolt darabokra essen szét, amelyek kiszakadnak a parancsnoki láncból” – tanácsolta utódjának Gantz.

Ezzel a leköszönő miniszter Aviv Kohavi vezérkari főnök aggodalmaira utalt, aki a fokozódó politikai kontroll veszélyeire hívta föl a figyelmet.

A Likud és a Vallásos Cionizmus Párt koalíciós megállapodása értelmében az utóbbi vezetője, Becálel Szmotrics a pénzügyi tárca mellett afféle második miniszteri széket kapott a védelmi minisztériumban: ő irányítja a hadsereg részéről a polgári ügyeket és az együttműködést a palesztinokkal a Nyugati Parton.

Szmotrics miniszteriális hatáskörébe tartozik a COGAT (a Területeket felügyelő testület) vegyes civil és katonai testületét vezető tábornokok kinevezése. A testület a települések és a polgári közigazgatás ügyeivel foglalkozik, összetételét Benjámin Netanjáhu miniszterelnök hagyja jóvá.

A COGAT vezető tábornokát mindeddig a védelmi miniszter nevezte ki a Cahal vezérkari főnökének ajánlására. A polgári közigazgatást vezető dandártábornokot a vezérkari főnök nevezte ki.

Mindeközben Itamar Ben Gvir belbiztonsági miniszter, akihez a rendőrség tartozik, értesülések szerint egy határvédelmi hadosztályt – annak 16 részlegével – helyezne át Dél-Izraelbe, az ottani arab lakosság körében elharapózott bűnözés megfékezésére Az egység fölött jelenleg a hadsereg rendelkezik műveleti szinten.

A Ben Gvir vezette Ocma Jehudit és a Likud közötti koalíciós megállapodás értelmében a határvédelmet (Border Police) végül teljesen leválasztanák a rendőrségről, és az teljes egészében a Ben Gvir számára kreált Nemzetbiztonsági Minisztérium közvetlen irányítása alá kerülne.

A  hadsereg vezetői szerint a Ben Gvir tervezte átirányítás dél felé jelentősen csökkentené a nyugati-parti műveletek hatékonyságát és több tucat tartalékos egység behívását tenné szükségessé a biztonsági műveletekben rutinos erők pótlására.

Gallant vasárnap ugyancsak a hadsereg megerősítéséről beszélt, ami „nem képezheti vita tárgyát”.

Később a 13-as hírcsatorna Gallantnak a Cahal vezérkari fórumán elhangzott szavait idézte: „Nem fogom megengedni, hogy a parancsnoki lánc meggyöngüljön. Minden tisztnek egy parancsnoka van, ez pedig a vezérkari főnök.”

Beiktatásakor Gallant a következőket mondta: „Azért vállaltam a miniszteri tisztséget, mert mindig elkötelezettje voltam az ország biztonságának, és mélységesen tisztában vagyok a küldetés fontosságával.”

Gallant ígéretet tett Irán nukleáris ambícióinak megfékezésére és a Gázából érkező rakétatámadások visszaverésére.

A minisztert kiváló katonai stratégának tartják, karrierjét egy haditengerészeti elit kommandó tagjaként kezdte.

Egy alkalommal csaknem kinevezték vezérkari főnöknek, de botrányba keveredett, mert házát és kertjét közterületek rovására igyekezett bővíteni. Akkor Gantzot nevezték ki helyette.

A védelmi minisztérium új főigazgatóját még nem nevezték ki. A jelenlegi főigazgató, Amir Eshel bejelentette, hogy Gantz távozásával ő is lemond.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]