Hivatalba lépése előtt visszavonták az izraeli vezérkari főnök kinevezését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A legfeszültebb viszonyok között maradt vezérkari főnök nélkül Izrael.
 

2011. február 2. / Híradó

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter visszavonta kedden a még hivatalba sem lépett új vezérkari főnök, Joáv Galant kinevezését, mert a tábornok ellen hivatalosan vádat emeltek törvénytelen földügyletek miatt.

Az izraeli közszolgálati televízió jelentése szerint Netanjahu és Barak tájékoztatta a döntésről a tavaly augusztusban kinevezett Galantot, akit a tervek szerint február 14-én foglalta volna el hivatalát.

Átmenetileg Jaír Naveh tábornok, vezérkarifőnök-helyettes látja el a vezérkari főnöki teendőket. A tisztségre a következő 60 napban keresnek új jelöltet.

Galant ellen január végén emeltek vádat amiatt, hogy törvénytelenül szerzett meg földterületeket. A tábornokot azzal vádolják, hogy egy évtizeddel ezelőtt közterületen épített garázst és bekötő utat luxusvillájához az ország északi részén. Terhére róják azt is, hogy kapcsolatait kihasználva olyan helyen kapott 3,5 hektár termőterületet, ahol erre a törvények nem adtak volna lehetőséget. Galant ezen kívül elismerte, hogy törvénytelenül került a birtokába 2,8 hektár, de telekkönyvi hibára hivatkozott. A tábornokot azzal is vádolják, hogy az ügyben nem mondott igazat a hatóságoknak.

Az izraeli hadseregnek olyan időszakban nincs vezérkari főnöke, amikor a zsidó államban nagy a feszültség a szomszédos Libanonban, valamint Egyiptomban dúló hatalmi küzdelem, illetve az “ősellenség” Irán vitatott nukleáris programja miatt.
 

[popup][/popup]