A szaúd-arábiai cselgáncsozó nem állt ki izraeli ellenfelével szemben az olimpián

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika, Sport

A női cselgáncs szaud-arábiai résztvevője visszalépett a versenytől a riói olimpián, nehogy a második fordulóban izraeli versenyzővel kelljen mérkőznie.

Joud Fahmy visszalépését izraeli és szaúdi körök különbözőképpen magyarázzák – olvasható a Palesztin Információs Központ híradásában, melyet izraeli fórumok is átvettek.

Joud Fahmy

Joud Fahmy, a visszalépett versenyző

Az izraeli sajtó úgy kommentálta a hírt, hogy Fahmy nem akart a tatamira lépni a 25 éves Gili Cohen ellen, amennyiben sikerül legyőznie a mauritiusi Christianne Legentilt.

A szaúdi olimpiai küldöttség viszont a visszalépést edzés közbeni sérüléssel magyarázta. Az orvosi team javasolta, hogy ne lépjen szőnyegre. Az arab és muszlim sportolók egyetértésüknek adtak hangot, mivel, mint a Palesztin Információs Központ híradása fogalmaz: „Izrael megszálló ország, és a sportolói elleni küzdelem egyenértékű lenne a zsidó állam hivatalos elismerésével.”

Arab, különösen pedig palesztin részről Fahmy elhatározása egyöntetű támogatást kapott. Abdussalam Haneyya, a palesztin labdarúgó szövetség elnöke bejelentette, hogy emlékfalat állítanak a versenyzőnő fotójával.

*

Az arab országok és közösségek versenyzői, csapatai és sportvezetői egyre-másra tesznek tanúbizonyságot arról, hogy nem képesek magukévá tenni az olimpia szellemét. Kérdés, akkor minek indulnak. Vagy a potenciális vereséget képtelenek sportszerűen megemészteni izraeli ellenfeleiktől, vagy azt, hogy hazai közvéleményük netán kiközösítené őket, ha sportszerűen vállalnák a küzdelmet, ezért ki se mernek állni izraeli versenytársaikkal szemben.

A világ civilizált közvéleményének és szurkolóinak szemében a sport és a politika ilyen mértékű összemosása nyilvánvaló visszatetszést eredményez. Nehéz ezek után nem gondolni arra, hogy a nyugati világ és az arab-iszlám világ közti éles civilizációs konfliktusról van itt is szó.

 

[popup][/popup]