A spanyol képviselőház határozata: az Izrael-ellenes bojkott diszkriminatív

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az antiszemitizmus ellen küzdők két győztes csatát könyvelhetnek el ezen a héten Spanyolországban.

A spanyol parlament alsóháza

Hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az Izrael ellen irányuló Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) mozgalom diszkriminatív jellegű; ezzel helybenhagyott egy alacsonyabb bírósági határozatot, ami megsemmisítette a Cantabria tartomány Reinosa városi tanácsa által 2016-ban kijelölt „apartheid-mentes övezeteket”, amikor az támogatta a BDS-t.

Szerdán a Képviselőházban (a spanyol parlament alsóházában) beterjesztették azt a törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy az olyan szervezetek, amelyek az IHRA meghatározása szerint antiszemita tevékenységet folytatnak, állami támogatásban és segélyekben részesüljenek. Az IHRA definíció magában foglalja az anticionista megnyilvánulásokat.

Amennyiben a Szenátus (a felsőház) is elfogadja, az elsőként a Madrid város közgyűlése által javasolt törvény megakadályozza, hogy BDS-t támogató csoportok állami támogatásban részesüljenek.

Angel Mas, az Acción y Comunicación sobre Oriente Medio szervezet (ACON) elnöke csütörtökön nyilatkozatot adott ki: „Megelégedésünkre szolgál, hogy a spanyol parlament szilárdan állást foglalt a BDS ellen, és antiszemitának minősítette azt… a legfelsőbb bíróság döntésével összhangban. Aligha van még egy ország, ahol a BDS ilyen kőkemény törvényhozói és jogi visszautasításban részesült volna.”

A lépésre az után került sor, hogy Isabel Díaz Ayuso, Madrid város vezetésének feje júliusban sürgette, hogy az Izrael ellenes bojkottkampányt nyilvánítsák gyűlölet-bűncselekménynek.

Az El País cikke szerint az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali pártszövetség 33 képviselője szavazott a határozat ellen és 7 tartózkodott. A katalán, baszk és galiciai pártok nem vettek részt a szavazáson.

Júniusban Katalónia regionális parlamentje megszavazta a határozatot, miszerint Izrael „apartheid” állam, és nemzetközi szankciókat sürgetett ellene.

Antoni Gomez-Reino, az Unidas Podemos képviselője kijelentette: „Ez a kezdeményezés a civil szervezetek és az önkormányzatok elítélésére irányul… Izrael megsérti az emberi jogokat, büntetni kell érte.”

Válaszul Pilar Marcos néppárti képviselő – az EU ajánlására hivatkozva – az IHRA definíció antiszemitizmus elleni stratégiájára utalt. „Az antiszemitizmus az anticionizmus álarcát ölti magára, és tagadja a zsidó állam létjogosultságát.”

Pilar Marcos

Az ACOM nyilatkozata a szavazást „erkölcsi iránytűnek” nevezi és hozzáteszi: „Reméljük, hogy a kirekesztő antiszemita szervezetek nem kapnak támogatást és segélyeket közpénzekből… Merjük remélni, hogy nem lesznek parlamenti módosítások, amelyek ennek a létező és különleges problémának a megoldását gátolnák.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:anticionizmus, IHRA, parlament, Spanyolország

[popup][/popup]