A Simon Wiesental Központ toplistája az antiszemitizmus 2021. évi bajnokairól – I. rész

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Több mint tíz éve az egyik legismertebb amerikai zsidó jogvédő és antirasszista szervezet, a Simon Wiesenthal Center (SWC) minden év végén közzéteszi az antiszemitizmus terén „kiemelkedő” teljesítményt nyújtó egyének, szervezetek, országok tízes csúcslistáját. 2021 végén az alábbiaknak lehet okuk kevés büszkeségre.

Ali Khamenei ajatollah

  1. Irán

„Semmi sem tántoríthat el bennünket Izrael megsemmisítésétől. Eltöröljük a cionizmust a Föld színéről” – nyilatkozta a  közelmúltban Abolfazl Shekarchi iráni dandártábornok.

Novemberben az iráni parlament törvényt fogadott el arról, hogy 2041-re Izraelt meg kell semmisíteni. Ennek előzménye, hogy korábban a legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah 2040-re adott ki hasonló ultimátumot, amit aztán Al-Kudsz napi fölvonulásokon skandált a tömeg. Miközben Bécsben az irániak és amerikaiak a teheráni nukleáris programról alkudoznak, és előbbiek a szankciók föloldását követelik, a The Tehran Times lapban térkép jelent meg a lehetséges izraeli célpontokról „Csak egy rossz mozdulat!” aláírással, utalva esetleges izraeli ellenlépésekre. Egy Twitteren közzétett üzenet pedig 2022-re időzítette a zsidó állam elpusztítását.

“Fuck the Jews and rape their daughters!”- autós felvonulás Londonban

 

  1. Hamasz

Izrael és a Hamasz 2021. májusi összecsapása zajos visszhangot keltett Európa és Észak-Amerika szerte és a közösségi médiában. Miközben a Hamász rakétával lőtte az izraeli településeket, Londonban egy rabbit a zsinagógája közelében bántalmaztak, az egyik zsidók által lakott városrészben pedig autókaraván hangosanbeszélőjéből a „B…d meg a zsidókat és erőszakold meg a lányaikat!” jelszó hallatszott. Az USÁ-ban zsinagógák és zsidó személyek kerültek a célkeresztbe. Los Angelesben a Hamasz-szimpatizáns csőcselék a városközpontban terepjárókon érkezett egy étteremhez, ahol antiszemita szöveget ordítottak és az ott tartózkodó zsidókat inzultáltak. Egy nappal korábban, Sávuotkor palesztin zászlós autón vettek üldözőbe egy hatgyermekes haszid családapát. New Yorkban palesztin-párti gyűlésen vertek össze egy zsidó fiatalembert, akit agyrázkódással szállítottak kórházba. Kanada nagyvárosaiban Izrael-párti nagygyűléseken szidalmaztak, köpdöstek le és vertek össze zsidó résztvevőket.

A legtöbb országban ügyet sem vetnek a zsidóellenes támadásokra, az ENSZ-ben pedig változatlanul folytatódik Izrael megbélyegzése. Az ENSZ Emberjogi Tanácsának (UNHCR) vezetője éves jelentésében nem foglalkozik kiemelten olyan államokkal, mint Kína vagy Irán, Izraelt viszont megszállott dühvel emlegette. Gilad Erdan, a zsidó állam ENSZ nagykövete a pódiumon kijelentette: „Az antiszemita és egyoldalú jelentés helye a történelem szemétdombján van”, majd összetépte azt, és kivonult az ülésteremből.

 

  1. BBC – Egyesült Királyság

Sokak számára meglepő lehet, hogy a tárgyilagosságára büszke brit közszolgálati adó felkerült a listára – Izraellel kapcsolatos jelentései azonban számos zsidó szervezet szerint korántsem kiegyensúlyozottak. Még furcsább, hogy az SWC jelentésében egy nyugati demokrácia teljes egészben a vádlottak padjára kerül – ennek oka az antiszemita incidensek meredeken felívelő száma brit földön.

Nemrég 250 zsidó tüntetett a BBC londoni központja előtt az egyoldalú tájékoztatás miatt. Hanukakor ugyanis moszlimok támadtak meg egy ortodox zsidókat szállító buszt London központjában. A BBC tudósítása szerint a buszban ülők szidalmazták a támadókat, ami azonban hamis kijelentés volt, és a társaság ellen bírósági eljárás indult.

Alaa Daraghme a BBC producere Twitteren osztott meg egy videót, amely – szerinte – azt mutatja, hogy a jeruzsálemi Oroszlán kapu közelében egy zsidó autós el akart ütni egy palesztint. Arról nem esett szó, hogy az autóst palesztin támadók meg akarták lincselni, a férfi elvesztette uralmát a volán fölött és ezért hajtott fel a járdára.

Tala Halawa, a BBC riportere ezt a twitter üzenetet osztotta meg: “Hitlernek igaza volt, az izraeliek menjenek az USÁ-ba, Jeruzsálem palesztin, és a cionisták eleget szívták már a vérünket.”

A BBC interjút készített Mohammed Hijab bloggerrel, akit több mint félmillióan követnek youtube csatornáján. Arra a kérdésre: „hogyan ápolná a harmóniát, főleg a zsidó közösséggel”, azt válaszolta, hogy „ha valaki Izrael vagy a cionisták ügyét pártolja, mondjon le zsidóságáról” – mire a BBC riportere helyeselt.

A brit zsidó közösség nehezen viseli a támadásokat. Az incidenseket monitorozó Jewish Community Trust (CST) adatai szerint a májusi Izrael–Hamasz konfliktus idején 639 gyűlöletcselekményt regisztráltak, és az év januárja és júniusa között elkövetett 1.308 incidens 49%-os emelkedést mutat 2020 hasonló időszakához képest.

 

  1. A COVID járvány nyomában fellépő hisztéria

Rodrigo Sousa e Castro, portugál parlamenti képviselő: „A zsidók a pénzügyi világ urai, így olyan vakcinát vásárolhatnak és birtokolhatnak, amilyet csak akarnak. Nem mondok többet, mert a cionista buldogok még rám ugranak.”

A leginkább nyugtalanító jelenség az, hogy az oltásellenes mozgalmak náci jelképeket használnak. A vakcináció nyomában összeesküvés elméletek sora bukkant föl, neonáci csatornáktól a COVID szkeptikus fiókokig, a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei mintájára, a zsidók világhatalmi törekvéseit emlegetve. Ezúttal a Rothschildok és Soros György a főbűnösök. A vakcina aljas zsidó biofegyver, amit a fehér faj sterilizálására találtak ki. „Izrael becsapja az egész világot, hogy büntesse az oltatlanokat?” – hangzott egy csoport kérdése a Telegramon amire gyors válasz érkezett: „Mindig azok az átkozott zsidók”.

Németországból és Csehországból, Washington DC-től a kanadai Vancouverig az oltásellenesek közül sokan tűztek magukra sárga csillagot, állítólagos megkülönböztetésükre hivatkozva.

New York Cityben egy amerikai zsidó politikus háza előtt náci jelképekkel tüntettek az oltás ellen. Jeffrey Dinowitz, New York állam közgyűlésének tagja a náci jelképeket viselő tiltakozók föllépését „megvetésre méltónak” nevezte.

Egy kormány által megbízott független megfigyelő szerint az Egyesült Királyságban a Facebookon és a Twitteren megjelent vakcina-ellenes blogok és üzenetek 79%-a antiszemita tartalmú volt.

 

  1. Jewish Voices for Peace

A Jewish Voices for Peace (JVP) végre egy olyan zsidó szervezet, amely akár a Hamasz számára is partner lehetne – írja az SWC értékelője.

A JVP egyebek közt ilyen üzenetekkel hívja fel magára a figyelmet: „Még ha minden egyes zsidó cionista lenne, az mit sem változtatna azon, hogy a cionizmus létében fenyegeti a palesztin népet, és ezért ki kell irtani. Ilyen egyszerű az egész.”

Hanuka alkalmából a JVP – „Hanukkah Against Apartheid” jelszóval – nyolcnapos kampányba kezdett: “Ünnepeljük a Hanukát ebben az évben egy radikális, szeretetteljes, anticionista felszabadító mozgalomként. A Hanuka jelentése: újraszentelés. Az apartheid ellen, a gyilkolás és földrablás ellen. A Makkabeusok győzelmét követően a Templomot megtisztították és újraszentelték. Itt a diaszpórában a ’Templom’ az, amit együtt építünk: a cionizmuson túlmutató judaizmus. Ahol féltve őrzött értékeinket gyakorolhatjuk: az igazságosságot, szabadságot és egyenlőséget.”

A JVP úgy tartja magáról, hogy őket nem vádolhatják antiszemitizmussal. Ez azonban tévedés – írja a SWC kommentárja – bárki, aki a több mint hatmillió zsidónak otthont adó Izrael megsemmisítését hirdeti, antiszemitának számít, tekintet nélkül vallására és meggyőződésére.

Wiesenthal.com – Bassa László

 

II. rész.

[popup][/popup]