Antiszemitizmus toplista 2021 – II. rész

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus

Több mint tíz éve az egyik legismertebb amerikai zsidó jogvédő és antirasszista szervezet, a Simon Wiesenthal Center (SWC) minden év végén közzéteszi az antiszemitizmus terén „kiemelkedő” teljesítményt nyújtó egyének, szervezetek, országok tízes csúcslistáját. Az első öt helyezett után most lássuk, kiknek jutott a 6-10. hely a listán.

 

Közösségi médiában terjesztett karikatúra

6. A közösségi média óriáscégei

A közösségi platformok különösebb akadály nélkül teret adnak a fanatizmusnak és a szélsőségeknek. Jelenleg nem létezik olyan elmélet, mozgalom, vagy termék, amely sikeres lehetne a közösségi média megkerülésével. A 2021. év során ugyanakkor ezek az óriásvállalatok keveset tettek az antiszemitizmus és rasszizmus visszaszorításáért. A Twitter pedig sajátos politikát folytat azzal kapcsolatban, hogy kit enged be (pl. Khomeini ajatollah) és kit nem (Trump, akkor még hivatalban lévő amerikai elnök).

Ezek után a Twitter Fadah Jassemet nevezte ki a csatorna közel-keleti és észak-afrikai hírműsorai kurátorának. 2010 és 2011 során, Jassem az antiszemita Louis Farrakhant dicsérte és Izraelről azt állította, hogy az „egy bomba, amit a Közel-Keletre dobtak le.”

A TELEGRAM csatornán olyan szélsőségesek és terroristákat támogatók kapnak szót, akik a zsidók, színes bőrűek és a bűnüldöző szervek elleni erőszakot hirdetik.

A TIKTOK gyorsabban növekszik, mint a Facebook, az Instagram, vagy a YouTube, itt is rosszhírű szereplők jelennek meg, tekintet nélkül arra, hogy a csatorna milyen paramétereket hirdet a fanatizmus, antiszemitizmus és rasszizmus megfékezésére.

Megdöbbentő, hogy a facebook, amely szereti magát az online gyűlölet elleni küzdelem élharcosaként beállítani, olyan hirdetésekből tett szert jelentős profitra, amelyek a COVID vakcinát a náci Holokauszttal állították párhuzamba. Folytatódik a szélsőséges eszmék tömeges marketingje. Az élő közvetítés irányelvei mit sem változnak, pedig ebből gyilkosok és terroristák is hasznot húznak.

“Al Kudsz napi” felvonulás Berlinben 2018-ban

7. Németország

Sigmount Königsberg, a németországi zsidó közösség antiszemitizmus ügyben illetékes főbiztosa: “Naponta három antiszemita incidensre kerül sor Berlinben.”

Angela Merkel kancellársága idején nem tett túl sokat a szélsőjobb és az iszlámisták antiszemitizmusának megfékezésére, de Izraelnek a szélsőbal felől megnyilvánuló démonizálása ellen sem.

Júniusban a német kormány 2020-ról szóló jelentésében 2.275 – köztük 55 erőszakos – antiszemita incidensről számolt be. Ugyanekkor Berlinben több mint ezer atrocitásról számoltak be, ami 20%-os emelkedést jelentett az előző évhez képest. Samuel Salzborn, a város antiszemitizmus elleni főbiztosa nyilatkozta: Berlinben az antiszemitizmus problémát jelent”.

Michael Blume, Baden-Württemberg antiszemitizmus ügyi főbiztosa még 2019-ben a közösségi médiában lájkolt egy Facebook posztot, amiben a cionizmust a nácizmushoz hasonlították. Azóta is ezt teszi, és sűrűn lájkol és oszt meg zsidó- és Izrael-ellenes, és összeesküvés elméleteket hirdető Twitter üzenetekre. Bluméval ellentétben, Stefan Hensel hamburgi biztos sürgette a város vezetését, hogy zárassa be az iráni rezsim által támogatott iszlámista központot. Blume viszont semmit sem tett azért, hogy Freiburg bontsa föl a testvérvárosi kapcsolatot az iráni Iszfahánnal, ahol a város vezetése vezetés Izrael likvidálására uszít az évente rendezendő Al-Kudsz napi fölvonuláson.

Ami a német tömegtájékoztatást illeti, a Süddeutsche Zeitung cikke nyomán botrány támadt a Deutsche Welle közszolgálati rádió körül, mivel annak arab adásának munkatársai a közösségi médiában Izraelt „mesterséges szüleménynek” nevezték, a zsidókat pedig olyanoknak, akik „az embereket a művészeten, médián és zenén keresztül irányítják.” Továbbá „aki izraeliekkel tart fönn kapcsolatot, az kollaboráns, a közéjük tartozók árulók, akiket ki kell végezni.” A rádióállomás alkalmazottait felfüggesztették, az ügyben folyó vizsgálatot pedig Sabine Leutheusser-Schnarrenberger korábbi igazságügyi miniszter vezeti.

8. Council on American-Islamic Relations (CAIR) & Sunrise Movement

Ritchie Torres, New York állam demokrata kongresszusi képviselője: “Célunk, hogy összehangolt politikával megtisztítsuk a progresszív ideológiát azoktól, akik tagadják Izrael jogát a létezésre. A cionista szervezetek körüli félelemkeltésnek kétségkívül létezik egy antiszemita áramlata.”

A Washington központú Sunrise környezet- és jogvédő csoport karitatív tevékenysége nem terjed ki a magukat cionistának valló zsidókra. A szervezet „Izraelt gyarmatosító államnak tartja, amely a palesztinok kiszorítására törekszik.” Az amerikai zsidókat démonizáló Zahra Billoo, a CAIR San Francisco-i szervezetének igazgatója az American Muslims for Palestine (AMP) rendezvényén kijelentette, hogy „kapcsolat áll fönn az iszlamofóbia és cionizmus között… a cionista célokat, anyagokat, marketinget és jogalkotást hirdető szervezetek be akarják tiltani a moszlim vallást.” Miután egyenlőségjelet tett Izrael, a nácik és az ISIS között, Billoo-t 2019. szeptemberben kizárták a Nők Menete szervező bizottságából. Billoo egyike a vérmes Izrael-gyűlölőknek, akik folyamatosan találnak nem létező kapcsolatokat Izrael és az amerikai társadalom válsága között. A cél a zsidó állam démonizálása, és támogatóinak elhallgattatása az egyetemeken és a kongresszusban.

Forrás: Wikimedia commons

9. University of Southern California (USC)

Yasmeen Mashayekh mérnökhallgató: „Szeretnék minden köcsög cionistát megölni… átkozott zsidók.”

Az antiszemita megnyilvánulások tekintetében 2021. katasztrofális évnek bizonyult Észak-Amerika campusain, a Torontói Egyetemtől a George Washington Egyetemig, a Duke Egyetemtől a Chicagói és az Illinoisi Egyetemig. Azonban mindezeken túltesz a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) vezetősége, amely számos alkalommal mulasztotta el, hogy tevőlegesen  föllépjen a nyílt zsidógyűlölet ellen. Yasmeen Mashayekh mérnökhallgató nem csinált titkot abból, hogy gyűlöli a zsidókat és a zsidó államot. Ami még ennél is súlyosabb, ő egyike a Viterbi school Sokszínűség, Egyenlőség, Befogadás ügyben tevékeny szenátorainak, akiknek föladata az „állásfoglalás a rasszizmus és diszkrimináció ellen”. Fenti állásfoglalásaival Mashayekh gúnyt űzött ezekből a célkitűzésekből és foltot ejtett az egyetem jó hírnevén. Az egyetemi kar 60 diákja nyílt levélben ítélte el a diáklányt, egyben sürgette a hivatalt, hogy kérje számon viselkedését. „Carol Falt, az USC elnöke fekete pontot érdemel tétlenségéért” – írja a SWC közleménye.

 

10. Unilever

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesental Központ egyik vezetője és a Global Social Action igazgatója: „A történet egy pillanatig sem arról szólt, hogy árusítják-e ezt a fagylaltot Kelet-Jeruzsálemben. Inkább arról, hogy a Ben & Jerry’s fagylaltgyártó cég nyereségét egy antiszemita – Izrael-gyűlölő és Hamasz-párti – aktivista saját céljaira használja föl és az Unilever óriáscég vezetése szerint ez rendben van.”

A 2021-es év során a Ben & Jerry’s Ice Cream bejelentette, hogy beszünteti termékeinek forgalmazását Kelet-Jeruzsálemben és a Nyugati-parton (Júdeában és Szamáriában), így csatlakozva az Izrael-ellenes bojkottot hirdető BDS kampányhoz. Első látásra az ügy egyszerű politikai lépések tűnhet. Kezdeményezője Anuradha Mittal a cég elnökségi tagja, aki mint a BDS mozgalom, valamint a Hezbollah és Hamász terrorista csoportok aktív támogatója híresült el. Mint minden Izrael-ellenes bojkottnak, ennek is a Szentföld arab és zsidó lakossága a kárvallottja. Ám ez a Ben & Jerry’s céget nem érdekli. Azt hirdetik, hogy a zsidók jogtalanul élnek a területen. A lépés a történelmi jelentőségű Ábrahám Egyezmény megvalósulása ellen munkál, az Izrael és az arab államok közötti a béke és kölcsönös megértés ellen, a fejlődő gazdasági kapcsolatok ellen.

A SWC zsidó újságokban közzétett egyoldalas hirdetéseiben szólította föl az anyavállalat Unilevert, hogy álljon el a bojkottól, vagy viselje a következményeket. December 22-én az Illinois Investment Policy Boardhoz fordult, hogy vegye le az Unilevert a befektetési listájáról; a javaslat egyhangú támogatást kapott. Ezzel Illinois állam csatlakozott New York, New Jersey, Arizona és más államokhoz, melyek több százmillió dollárt vontak ki az Unilever értékpapírjaiból.

Wiesenthal.com – Bassa László

[popup][/popup]